Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Jáhly s lilky

Jáhly s lilky

18.11.2005 - Redakce Babinet

Na lilky:

  • 400 g lilků
  • 300 g rajčat
  • 1 zelená paprika
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • zázvor
  • 7 lžic podzemnicového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky práškové hořčice
  • 100 ml sojového mléka
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • sůl
  • kajenský pepř
Na jáhly:
  • 1 lžičk oleje
  • na špičku nože šafránových blizen
  • 250 g jáhel
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • 1 svazek pažitky
  • 1 lžička másla
  • sůl
Omyte a osušené lilky zbavímme stopek a podélně rozpůlíme. Půlky nakrájíme na plátky. Rajčata krátce vložíme do vroucí vody, zchladíme a oloupeme, nakrájíme na plátky. Omyté papriky rozpůlíme, odstraníme semena a nakrájíme na nudličky. Oloupanou cibuli a česnek jemně nasekáme. Na velké pánvi vždy po částech rozehřejeme olej a postupně na něm při mírném ohni opečeme lilky z obou stran dozlatova, až jsou poloměkké. Opečené lilky dáme na talíř stranou. Do oleje vložíme cibuli, česnek a papriku a na mírném ohni necháme zpěnit. Přidáme citronovou šťávu, kurkumu a mletou hořčici. Na zpěněnou směs vložíme lilky a rajčata. Osolíme, okořeníme kajenským pepřem, podlijeme sójovým mlékem a přimícháme strouhaný kokos. Necháme přejít varem, přkryjeme a dusíme na slabém ohni, až je vše měkké. Na jáhly rozehřejeme v hrnci olej, na něm zpěníme šafrán, přidáme jáhly a zamícháme. Podlijeme zeleninovým vývarem, přikryjeme a vaříme na mírném ohni zhruba 30 minut doměkka. Omystou a osušenou pažitku jemně nasekáme a přimícháme ji s máslem a solí do jáhel.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.