Jehněčí na tymiánu s Madeirou
11.4.2006 - Redakce Babinet
- 6 až 8 snítek čerstvého tymiánu nakrájeného na kousky (2 snítky si ponechte celé)
- 1 jehněčí kýta o váze asi 2 kg
- 3 červené očištěné cibule rozkrojené napůl
- 1 palička česneku rozkrojená prostředkem napůl
- oloupaná kůra z 1 citronu nakrájená na kousky
- olivový olej
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce rybízové marmelády
- 175 ml vína Madeira
- 350 ml jěhněčího vývaru nebo vody
Troubu předehřejte na 220 stupňů Celsia. Na dostatečně velký pekáč dejte dvě celé snítky tymiánu, červenou cibuli, polovinu citronové kůry a rozpůlený česnek, zalijte 4 lžícemi vody a na to vše položte jehněčí kýtu. Do tučného pvrchu kýty udělejte několik děr špičkou nože a do každé dejte nasekané snítky tymiánu a zbývající citronovou kůru. Na závěr kýtu pokapte olivovým olejem, dobře osolte a opepřete. Pečte v předehřáté troubě 20 minut.
Zmírněte teplotu trouby na 200 stupňů Celsia a jehněčí kýtu polijte vypečenou šťávou. Pečte další hodinu během které ještě kýtu několikrát polijte výpekem. Jehněčí kýta bude narůžovělá, pokud ji chcete mít více propečenou, nechte ji péct ještě 15-20 minut.
Jakmile je kýta upečená přesuňte ji na předehřátý talíř nebo prkýnko a nechte odpočinout. Z pekáče odeberte nadbytečný tuk a pekáč postavte na hořáky vařiče, které pusťte na nejvyšší výkon. Vmíchejte rybízovou marmeládu do opečených cibulí a česneku a nechte ji řádně rozpustit a přidejte víno Madeira. Vařte asi 30 sekund a přilijte vývar nebo vodu. Nechte mírně probublávat několik minut, dokud směs trochu zhoustne. Osolte a opepřete, pokud bude třeba. Propasírujte přes síto, abyste získali plnou, vláčnou omáčku.
Náš tip: likérové víno Madeira z portugalského ostrova stejného názvu koupíte například v obchodním řetězci Tesco.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.