Divočák se sladkokyselou omáčkou po římsku
29.11.2005 - Redakce Babinet
- 1 kg masa z divočáka
- 50 g cibule
- 30 g mrkve
- 30 g celeru
- 0,2 l octa
- 0,2 l vody
- 1 bobkový list
- 2 hřebíčky
- snítka tymiánu
- 7 kuliček pepře
- 2 lžíce sádla
- 50 g slaniny
- 50 g šunky
- 0,2 l červeného vína
- 2 lžíce krystalového cukru
- sůl
- mletý pepř
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce strouhané čokolády
- 2 lžíce rozinek
- špetka muškátového květu
- ocet
- 1 lžíce spařených
- oloupaných a pokrájených mandlí,
- 5 sušených švestek
- 5 kandovaných višní
- kousek citronové kůry
Očištěné maso z divočáka dáme do hluboké porcelánové mísy. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na plátky a povaříme s vodou, octem, bobkovým listem, tymiánem, hřebíčkem, celým pepřem a necháme vyhchladnout. Potom marinádu přelijeme na maso a necháme 24 hodin v chladu. Druhý den maso a zeleninu vyndáme a necháme okapat a na sádle, rozkrájené slanině a šunce vše opečeme, přilijeme víno, osolíme, opepříme a za občasného podlití vodou dusíme do měkka. Měkké maso vyndáme. Mezitím dáme na pánev cukr, drobně nakrájený česnek a za stálého míchání zahřejeme. Jakmile cukr začně hnědnout, přidáme čokoládu, špetku muškátového květu, přilijeme šýávu z masa, chvilku povaříme, šýávu propasírujeme, sebereme z ní přebytečný tuk, dochutíme octem, pepřem a chvilku povaříme. Podle potřeby můžeme zahustit. Potom do omáčky přidáme oprané spařené rozinky, spařené, oloupané a nakrájené mandle, přeme namočené, vypeckované a nakrájené švestky, višně a kousek citronové kůry. Maso vložíme zpět do omáčky, dobře prohřejeme a podáváme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.