Ryba zapékaná s brambory
22.11.2005 - Redakce Babinet
- 1 malé čínské zelí
- 1 cibule
- 2 rajačata
- 2 lžíce oleje
- 2 plátky starého celozrnného toustového chleba
- 50 g parmezánu
- 750 g plátků ryby (filé, okoun)
- sůl
- pepř
- šťáva a kůra z 1 citronu
- 1/8 l studeného zeleninového vývaru
- 100 g zahuštěné smetany
Na brambory:
- 500 g masitých bramborů
- 4 lžíce zeleninového vývaru
- 1 svazek pažitky
- sůl
- kayenský pepř
- 1 lžíce másla
Na zapečení nakrájíme na nudličky očištěné, osušené a omyté čínské zelí. Oloupanou cibuli jemně nasekáme. Rajčata krátce vložíme do horké vody, vyjmeme, zchladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej. Vložíme cibuli a necháme namírném ohni zesklovatět. Přidáme čínské zelí a za stálého míchání na středním ohni dusíme asi 1 minutu. Odložíme na talíř a necháme trochu vychladnout. Toustový chléb a parmezán rozmělníme. Plátky ryby poskládáme vedle sebe do vymaštěné nízké zapékací formy, osolíme a opepříme. Z omytého citronu tence odkrojíme zhruba 5 cm dlouhý kousek kůry, jemně jej nasekáme a rozdělíme na rybu. Vylisovanou citronovou šťávu a smetanu rozmícháme v zeleninovém vývaru. Na rybu položíme a nejprve vrstvu čínského zelí, potom vrstvu rajčat a zalijeme směsí smetany se zeleninovým vývarem. Formu vložíme na střední lištu do studené trouby. Troubu rozehřejeme na 200 stupňů Celsia a zapékáme asi 30 minut. Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostičky. Vložíme je do hrnce s přisoleným zeleninovým vývarem, přivedeme k varu, přikryjeme a dusíme na středním ohni 15 minut doměkka. Omytou a osušenou pažitku drobně nakrájíme. Uvařené brambory okořeníme špetkou kayenského pepře, zamícháme pažitku a máslo. Podáváme k zapečené rybě.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.