Kořeněné kačorí se zeleným hráškem
18.11.2005 - Redakce Babinet
Těsto:
- 225 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/8 lžičky cukru
- 4 lžíce ghí nebo měkkého másla
- 7-9 lžic ledové vody
Náplň:
- 400 ml čerstvého nebo mraženého hrášku uvařeného v páře
- 1 lžíce ghí nebo másla
- 2-3 zelené chilli zbavené semínek a nasekané
- 1/4 lžičky asafoetidy (prášku)
- 2,5 cm oloupaného nastrouhaného čerstvého kořene zázvoru
- 1 lžička garam masaly
- 1/2 lžíce citronové šťávy
- 1/8 lžičky sody
- 1 lžička cukru
- ghí nebo olej
Do mouky se solí a cukrem dobře zapracujte ghí nebo máslo. Přidejte ledovou vodu a rychle zamíchejte. Je-li třeba, přidejte ještě vodu, aby se vám utvořilo nelepivé měkké těsto. Dobře propracujte. Těsto zabalte do igelitu a odložte na 0,5-1 hodinu do ledničky. Zatím si připravte náplň. Těsto je možné připravit až 2 dny dopředu a skladovat v lednici. Před plněním uveďte do pokojové teploty.
Hrášek v míse rozmačkejte vidličkou na kaši. V pánvi se silným dnem na středním plameni rozehřejte 1 lžíci ghí nebo másla, přidejte zelené chilli a čerstvý strouhaný zázvor a smažte několik vteřin, pak přidejte asafoetidu, hrášek, garam masalu, citronovou šťávu, sodu a cukr a smažte za stálého mícháni asi 1minutu. Odstavte a vyhlaďte na pokojovou teplotu. Rozdělte na 18 porcí.
Z těsta vytvořte 18 placiček a odložte je stranou přikryté ubrouskem nebo igelitem. Pracujte vždy jen s jedním kouskem těsta. Vyválejte ho na placku o průměru 6,5 cm. Okraje lehce stlačte palcem, aby byly tenší. Doprostřed položte část náplně a okraje těsta zvedněte k sobě a pevně uzavřete. Záhyby dobře vyhlaďte. Mezi dlaněmi pak kačorí lehce zmáčkněte na placičku o průměru asi 6 cm, 1,5 cm tlustou. Odložte na plech uzavřenou stranou dolů a přikryjte mokrou utěrkou nebo igelitem. Připravte i ostatní.
V pánvi rozehřejte na slabém plameni 6,5 cm vrstvu ghí nebo oleje. Vložte několik kačorí uzavřenou stranou dolů. Smažte pomalu, asi 25 minut dokud nemají dutý zvuk a zlatavou barvu. Děrovanou lžící je vytáhněte a osuště ubrouskem. Udržujte teplé, dokud neusmažíte ostatní.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.