Čočka s bramborovým trhancem
1.11.2005 - Redakce Babinet
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- 50 g zázvorového kořene
- 1 lžíce podzemnicového oleje
- 125 g čočky
- 1 lžíce kari
- 1/4 l zeleninového vývaru
- 500 g tykve
- 150 g zhuštěné smetany
- 1 lžíce jablečného octa
- sůl
- kayenský pepř
- 400 g moučných brambor
- 1/2 svazek zelené petrželky
- 75 g celozrnné pšeničné mouky
- 1 žloutek
- sůl
- bílý pepř
- muškátový oříšek
- 4 lžíce podzemnicového oleje
- 2 lžíce sekaných bylinek
Oloupanou cibuli a česnek jemně nasekáme. Oloupaný zázvorový kořen nastrouháme. V hrnci rozehřeme olej, vložíme cibuli, česnek, zázvor, čočku, kari a za stálého míchání na středním ohni opékáme asi 1 minutu. Podlijeme neslaným zeleninovým vývarem. Přikryjeme a vaříme na mírném ohni skoro doměkka. Mezitím oloupeme a omyjeme tykev a nakrájíme na kousky. Přidáme k čočce a vaříme dalších 10 minut. Přimícháme zahuštěnou smetanu a ocet. Osolíme a okořeníme kayenským pepřem. Přikryjeme a udržujeme teplé, dokud nepřipravíme trhanec.
Omyté a neloupané brambory vaříme 20-30 minut. Vodu slijeme, brambory oloupeme, prolisujeme nebo rozšťoucháme. Z nevychladlých brambor, mouky, petrželky, žloutků, soli, pepře a muškátu vypracujeme těsto. Na pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje. Naneseme bramborové těsto, povrch uhladíme a paletou přtiskneme. Přikryjeme a pečeme na mírném ohni asi 10 minut, až je těsto na spodní straně pevné. Upečené těsto vidličkou roztrháme na malá sousta a na středním ohni za stálého míchání opečeme dokřupava. Trhanec s čočkou upravíme na talíře a posypeme sekanými bylinkami.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.