500 g jedlých kaštanů, 1 chemicky neošetřený citrón, 250 ml suchého bílého vína, 100 g cukru, 2-3 lžíce třešňovice nebo calvadosu, 150 g kysané smetany, případně 4 čerstvé fíky (lze vynechat)
Jedlé kaštany kolem dokola nařízneme a vaříme v dostatečním množství vody asi 30 minut. Poté je scedíme a ihned oloupeme.
Citrón omyjeme, osušíme a ostrouháme z něj kůru.
Kaštany s vínem, cukrem, citronovou kůrou uvedeme do varu a vaříme je v nezakrytém hrnci tak dlouho, až se dalí snadno rozmáčknout vidličkou.
Necháme je chvíli vychládnout a rozmixujeme. Přitom postupně po kapkách přidáváme třešňovici nebo calvados.
Kaštanové pyré protlačíme sítem a po lžících do něj zašleháváme kysanou smetanu. Krém musí být hladký a napěněný.
Hotový krém postavíme alespoň na 1 hodinu do chladu. Poté ještě jednou prošleháme a kopečky krému upravíme na dezertní talířky.
Máme-li fíky, nakrájíme je na plátky a ozdobíme ji mi krém.
Kaštanový krém (Créme de marrons)
Další recepty
-
Grilovaný chléb s pikantní sýrovou pomazánkou
Sýr feta 500 g. Plnotučné mléko 50 ml. Jogurt bílý 100 g. Olivový olej 100 ml. Pálivá paprika 1 ks (cca 20 g.) ...
-
Infinit otevřel restauraci Sezio v provensálském stylu
Síť relaxačních center Infinit otevřela na Praze 9 ve Sportcentru Step novou restauraci Sezio. Posláním Sezio restaurant je poskytovat...
-
Kuchaři a cukráři představí svůj um na soutěži Gastro Hradec
Šanci prohlédnout si nejrůznější výrobky kuchařů a cukrářů budou mít ve čtvrtek návštěvníci Kongresového centra Aldis v Hradci Králové, kde...
-
Sýry jsou tím správným výběrem pro chvilky odpočinku
Řada SPECIALITY Krále Sýrů nabízí výjimečné, chuťově vytříbené sýry, Král Sýrů Hermadur, Král Sýrů Charakter a Král Sýrů Kozí. Tyto lahodné...
Oblíbené recepty
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.