Kořeněné řezy
5.12.2005 - Redakce Babinet
na asi 80 kusů:
- 120 g měkkého másla
- 150 g cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- kůra strouhaná z 1/2 citronu
- 2 vejce
- 120 g mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 70 g strouhané čokolády
- 1/2 lžičky skořice
- 60 cl červeného vína
- po špetce mletého hřebíčku a muškátového květu
Poleva:
- 200 g moučkového cukru
- 4-5 lžic citronové šťávy
- 100 g krokantu zlískových oříšků
Tuk ušleháme v míse ručním mixérem na pěnu. Přidáme cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a vejce a vše ušleháme na světlý krém. Ve druhé míse dobře promícháme mouku, prášek do pečiva, čokoládu a koření. Vařečkou vmícháváme červené víno tak, aby se všechny přisady dobře spojily. Krém i směs mouky s čokoládou smícháme.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Plech zmenšíme proužkem alobalu na rozměr 20x20 cm a vymastíme nebo vyložíme pečícím papírem. Plech naplníme těstem a uhladíme. Předtím ještě velkou lžící opláchneme plech studenou vodou, aby se těsto dobře roztíralo. Dáme do trouby a pečeme asi 25 minut. Potom plát těsta uvolníme z plechu nebo ho vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
Na polevu rozmícháme moučkový cukr s takovým množstvím citronové šťávy, aby poleva byla dostatečně hustá. Plát těsta potřeme polevou, posypeme krokantem z lískových ořechů a necháme zaschnout. Potom nakrájíme na trojúhelníčky o hraně dlouhé asi 3 cm. Dobře zabalíme do fólie, aby kořeněné řezy nevyschly.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.