Višňovo-kávový dort
15.2.2006 - Redakce Babinet
- 3 vejce
- 100 g cukru krupice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 5 lžic polohrubé mouky
- 75 g solamylu
- 1 lžičku prášku do pečiva
Náplň a zdobení:
- 30 g hořké čokolády
- 100 g smetanové čokolády
- 1 sklenice višní
- 100 g cukru
- 1/2 celé skořice
- kůra z 1 citronu
- 3 lžíce solamylu
- 4 lžíce instantní kávy
- 3 kelímky smetany
Oddělíme bílky od žloutků. Bílky a 3 lžíce vody šleháme za postupného přisypávání obou cukrů. Zašleháme žloutky. Mouku smícháme se solamylem a práškem do pečiva. Prosijeme na vaječnou pěnu a vmícháme. Naplníme dortovou formu a pečeme asi 30 minut (175 stupňů). Necháme vychladnout. Hořkou a 1/3 smetanové čokolády rozpustíme v horké vodní lázni. Dáme ztuhnout - budou z ní hobliny na zdobení. Korpus 2x vodorovně rozřízneme. Spodní díl uzavřeme kruhem dortové formy. Višně dáme okapat, 5 lžic šťávy odložíme. Zbytek nalijeme do nádoby, přidáme 2 lžíce cukru, skořici, citronovou kůru a přivedeme k varu. Ve zbytku šťávy rozmícháme solamyl, vlijeme do roucí šťávy a povaříme. Vybereme skořici a kůru. 16 višní si odložíme, ostatní vmícháme do směsi, kterou rozetřeme na piškot. Dáme vychladit. Ušleháme 400 ml smetany a 50 g cukru, vmícháme kávu. Část rozetřeme na povrch kompotu a zakryjeme druhým dílem piškotu. Do ostatní vmícháme kousky čokolády, potřeme střední díl a zakryjeme třetím. Zbylou smetanu ušleháme na ozdobu. Poklademe višněmi a hoblinami čokolády.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.