Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Višňovo-kávový dort

Višňovo-kávový dort

15.2.2006 - Redakce Babinet

  • 3 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 75 g solamylu
  • 1 lžičku prášku do pečiva
Náplň a zdobení:
  • 30 g hořké čokolády
  • 100 g smetanové čokolády
  • 1 sklenice višní
  • 100 g cukru
  • 1/2 celé skořice
  • kůra z 1 citronu
  • 3 lžíce solamylu
  • 4 lžíce instantní kávy
  • 3 kelímky smetany
Oddělíme bílky od žloutků. Bílky a 3 lžíce vody šleháme za postupného přisypávání obou cukrů. Zašleháme žloutky. Mouku smícháme se solamylem a práškem do pečiva. Prosijeme na vaječnou pěnu a vmícháme. Naplníme dortovou formu a pečeme asi 30 minut (175 stupňů). Necháme vychladnout. Hořkou a 1/3 smetanové čokolády rozpustíme v horké vodní lázni. Dáme ztuhnout - budou z ní hobliny na zdobení. Korpus 2x vodorovně rozřízneme. Spodní díl uzavřeme kruhem dortové formy. Višně dáme okapat, 5 lžic šťávy odložíme. Zbytek nalijeme do nádoby, přidáme 2 lžíce cukru, skořici, citronovou kůru a přivedeme k varu. Ve zbytku šťávy rozmícháme solamyl, vlijeme do roucí šťávy a povaříme. Vybereme skořici a kůru. 16 višní si odložíme, ostatní vmícháme do směsi, kterou rozetřeme na piškot. Dáme vychladit. Ušleháme 400 ml smetany a 50 g cukru, vmícháme kávu. Část rozetřeme na povrch kompotu a zakryjeme druhým dílem piškotu. Do ostatní vmícháme kousky čokolády, potřeme střední díl a zakryjeme třetím. Zbylou smetanu ušleháme na ozdobu. Poklademe višněmi a hoblinami čokolády.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz