Pomerančový koláč
29.11.2005 - Redakce Babinet
- 125 g másla
- 100 g cukru
- 1 sáček vanilkového cukru, kůru nastrouhanou z 1 pomeranče
- 2 vejce
- sůl
- 100 g hladké mouky
- 60 g solamylu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 6-7 pomerančů
- 2-3 lžíce pomerančové nebo meruňkové zavařeniny
- moučkový cukr
- papír na pečení
- tuk na vymazání
Tuk, cukr, vanilkový cukr, pomerančovou kůru a špetku soli ušleháme do pěny. Vmícháme jedno vejce po druhém. Smícháme mouku se solamylem a práškem do pečiva a rychle ji zapracujeme do krémové hmoty. Pomeranče okrájíme i se spodní bílou slupkou. Dužinu nakrájíme na silnější plátky. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme papírem na pečení a vymastíme. Na dno formy srovnáme plátky pomerančů jako šupiny těsně k sobě a na ně rozetřeme těsto. V předehřáté troubě pečeme koláč na spodní mřížce cca 40 minut (200 stupňů). Po 10 minutách pečení je lepší koláč přikrýt alobalem, aby povrch nezhnědl. Upečený koláč necháme asi 20 minut ve formě zchladnout. Potom opatrně uvolníme okraje formy, koláč vyklopíme na plochou ohnivzdornou mísu a stáhneme papír na pečení. Zahřejeme zavařeninu a koláč jí potřeme. Pod zahřátým grilem nebo v troubě na nejvyšším stupni, necháme 5-7 minut.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.