Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Italský hruškový koláč

Italský hruškový koláč

29.11.2005 - Redakce Babinet

  • 275 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 125 g másla pokrájeného na kostičky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 2-3 lžičky studené vody
  • 125 g moučkového cukru
  • několik kapek vanilkového extraktu
Náplň:
  • 4 lžíce meruňkové marmelády
  • 60 g mandlových sušenek
  • rozdrobených
  • 800 g oloupaných hrušek bez jádřinců
  • 1 lžička mleté skořice
  • 90 g hrozinek
  • 50 až 60 g hnědého třtinového krystalového cukru (podle chuti)
Mouku smíchejte se solí a moučkovým cukrem, nasypte do mísy, uprostřed udělejte důlek a do něj dejte máslo, vejce, žloutek, vanilku a zalijte vodou. Prsty postupně promíchejte mouku s ostatními igrediencemi a vypracujte hladké a nelepivé těsto, dle potřeby přidávejte vodu. Zabalte do potravinářské fólie a nechte 1 hodinu vychladit do ztuhnutí. Ze 2/3 těsta vyválejte placku a vyložte jí mělkou dortovou formu o průměru 25 cm nebo hlubší plech. Marmeládou potřete těsto a posypte drobenkou ze sušenek. Hrušky nakrájejte na tenké plátky. Poskládejte na sušenky. Posypte skořicí, hrozinkami a nakonec třtinovým cukrem. Za zbývajícího těsta vytvořte tenký váleček a umístěte podél okraje formy. Ze zbytku válečku vytvořte na koláči mřížkový vzor, konce připojte k těstu na okrajích. Pečte do zlatova v předehřáté troubě při teplotě 200 stupňů Celsia po dobu 50 minut. Nechte vychladnout, podávat můžete teplé i studené, posypané moučkovým cukrem. Zpočátku křehký koláč je lepší až druhý den. Nechejte jej uležet přes noc v troubě nebo zakrytý na lince. Těsto nasaje vzdušnou vlhkost a nádherně zvláční.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz