Čokoládové pečivo
28.11.2005 - Redakce Babinet
- 60 g nakrájených neslazených datlí bez jader
- 60 g nakrájených sušených švestek
- 6 lžic neslazené jablečné šťávy
- 4 vejce
- 300 g tmavého třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 4 lžíce nízkotučného čokoládového prášku a další na posypání
- 2 lžíce kakaového prášku
- 175 g hladké mouky
- 60 g čokoládových vloček
Poleva:
- 125 g moučkového cukru
- 1-2 lžičky vody
- 1 lžička vanilkového extraktu
Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Vymažte dortovou formu o rozměrech 18x28 cm a vylořte ji pergamenem. Do pánve dejte datle, švestky a přidejte jablečnou šťávu. Uveďte do varu, přikryjte pokličkou a vařte do změknutí 10 minut. Utřete na hladkou kaši, odstavte a nechte vychladnout. Do mísy dejte vychlazenou ovocenou směs, přimíchejte rozšlehaná vejce, cukr a vanilku. Posypte 4 lžícemi čokolády, kakaem a moukou a spolu s čokoládovými vločkami dobře promíchejte. Na plech rozprostřete připravenou směs a uhlaďte povrch. Pečte 25-30 minut do ztuhnutí, tak aby se špejte zapíchnutá do středu těsta dala lehce vytáhnout. Rozkrájejte na 12 kusů a nechte na plechu chladnout 10 minut. Přeložte na mřížku a nechte vychladnout úplně. Cukr na polevu nasypte do mísy a smíchejte s vanilkou a dostatečným množstvím vody a vytvořte řidší, avšak nestékající polevu. Čokoládové zákusky polijte polevou a nechte ztuhnout. Před podáváním poprašte čokoládovým práškem.
Tip: jedná se o nízkotučné zákusky, které lze i zmrazit a rozmrazují se velmi rychle
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.