Polévka Vichyssoise
21.6.2006 - Redakce Babinet
- 3 velké pórky
- 40 g másla
- 1 nadrobno pokrájená cibule
- 500 g na kostičky pokrájených brambor
- 8,5 dl zeleninového vývaru
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1/4 lžičky koriandru
- 1 bobkový list
- 1 vaječný žloutek
- špetka muškátového oříšku
- 1,5 dl polotučné smetany
- sůl
- bílý pepř
Očistěte pórky a oddělte většinu zelených částí. Bílé části nakrájejte na tenká kolečka. V pánvi rozpusťte máslo, přidejte pórek a cibuli a za občasného míchání smažte asi 5 minut, aniž byste cibuli a pórek nechali zhnědnout. Přidejte brambory, zeleninový vývar, citronovou šťávu, muškátový oříšek, koriandr a bobkový list, podle chuti pepř a sůl a uveďte vše do varu. Pod pokličkou asi 30 minut povařte na mírném plameni, dokud zelenina nezměkne. Nechte polévku trochu vychladnout, odstraňte bobkový list a pak ji prolisujte cedníkem nebo počástech rozmixujte v mixéru dohladka. Vlijte do čisté pánve. Rozmíchejte žloutek ve smetaně, přidejte do směsi trochu polévky, pak směs vlijte zpět do polévky a rozšlehejte ji v ní. Polévku prohřejte, ale nevařte. Dochuťte solí a pepřem. Nechte vychladnout a pak dejte do lednice. Podávejte studenou.
Tip: správná výslovnost této francouzské polévky zní "višisoas".
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.