Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Provensálská rajská polévka (Soupe de tomates provencale)

Provensálská rajská polévka (Soupe de tomates provencale)

17.2.2006 - Redakce Babinet

  • 2 střední cibule
  • 50 g pórku po očištění
  • 50 g celeru po očištění
  • 75 g slaniny
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 500 ml masového vývaru
  • 250 g rajčat
  • sůl
  • pepř
  • sušená bazalka
  • dobromysl a rozmarýn
  • 150 g kysané smetany
  • 1 lžíce sekaných čerstvých bylinek

Cibuli oloupeme, celer a pórek očistíme a omyjeme. Cibuli, zeleninu a slaninu pokrájíme na kostičky. Oloupeme česnek a prolisujeme jej. Rozehřejeme olej a na něm osmahneme cibuli, celer, pórek a česnek. Přilijeme vývar, uvedeme do varu a vaříme asi 15 minut. Rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme a vydlabeme je. Dužninu pokrájíme na kostky a spolu s rajským protlakem dáme do polévky. Polévku osolíme, opepříme, okořeníme bazalkou, dobromyslí a rozmarýnem a 2-3 minuty povaříme. Hotovou polévku rozlijeme do polévkových šálků, na každou porci dáme kysanou smetanu a posypeme čerstvými bylinkami. Víte, že poznat kvalitní zralé rajče lze snadno podle vůně?

Přečtěte si článek Rajské mámení.

Vaše názory

Sluninka
28.11.2018 10:16

Mě osobně chutná nejvíce tato varianta ttps://www.youtube.com/watch?v=W6pUJ1ma6vw

Sluninka
28.11.2018 10:20

https://www.youtube.com/watch?v=W6pUJ1ma6vw

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz