V pátek 7. března se v rámci gastronomického veletrhu Salima v Brně uskutečnila národní kvalifikace proslulé gastronomické soutěže Bocuse d´Or Europe - gastronomické "Mistrovství Evropy". Zde byl ze sedmi mistrů kuchařského umění zvolen ten nejlepší a nejkreativnější, který bude mít možnost oficiálně reprezentovat Českou republiku v evropském kole soutěže Bocuse d´Or, které se uskuteční v červenci 2008 v norském Stavangeru. Diváci mohli zhlédnout skvělou a dosud nevídanou gastronomickou show světové úrovně. Národní kvalifikace se zúčastnilo sedm šéfkuchařů z oboru restaurační a hotelové gastronomie. Své síly a kulinářský důvtip si v národní kvalifikaci Bocuse d´Or Europe změřil Executive Chef hotelu Vinum Coeli Josef Dufek, Executive Chef hotelu Holiday Inn Ladislav Douša, Sous chef restaurace Kampa Park Jan Všetečka, Lukáš Otáhal Sous Chef restaurace Flambée, Patrik Havlíček zástupce šéfkuchaře hotelu Mandarin Oriental Prague, Jan Horký Sous Chef restaurace Zlatá Praha hotelu InterContinental a Petr Vlk , který působí jako Sous Chef hotelu Radisson SAS Alcron. Zajímavým faktem je to, že mistři kulinářského umění zde však nereprezentovali svou domovskou restauraci, ale soutěžili každý sám za sebe. Soutěž byla bezesporu velmi náročná a výkony mistrů kuchařů se dají přirovnat k výkonům špičkových sportovců, diváci tak mohli zhlédnout opravdu neopakovatelnou gastronomickou show. Kuchaři měli za úkol v rámci národní kvalifikace soutěže Bocuse d´Or připravit během 4 hodin z jednotných surovin pro všechny soutěžící týmy jedno jídlo z masa a jedno z ryb. První ročník evropské soutěže si přichystal témata "jehněčí" a "losos". Všechna jídla měla být podávána v šesti porcích a kuchaři měli kromě soutěžních jídel připravit také dvě přílohy. Aby byla zaručena maximální rovnost soutěžních podmínek byla jídla prezentována na identických talířích. Jak to dopadlo? Nejlépe si s přípravou pokrmů dokázal poradit Jan Všetečka, Sous Chef restaurace Kampa Park. Pro první ročník národní kvalifikace soutěže Bocuse d´or Europe si připravil jako první soutěžní pokrm pečeného lososa se zeleným chřestem, limetovou bramborovou kaší, květákovým flanem a omáčkou Vierge. Jako druhá následovala variace jehněčího s červeným zelím, mrkvovým fondantem, pyré z topinamburů, pórkovým confit, černými lanýži a kardamonovou omáčkou. Za oba výtečně připravené pokrmy obdržel Jan Všetečka nejvyššího bodového hodnocení u poroty a zaslouženě se tak vítězem české národní kvalifikace soutěže. V červnu 2008 bude mít možnost změřit své síly s evropskou kuchařskou elitou a reprezentovat Českou republiku na Bocuse d´Or Europe v norském Stavangeru. "Na soutěž jsem se připravoval asi dva měsíce, posledních čtrnáct dnů jsem nenaspal téměř nic. Je to neskutečný zážitek, asi největší v životě. Možná i proto, že jsem v minulosti nikdy žádnou soutěž nevyhrál", prohlásil vítěz Jan Všetečka. Na druhém místě se umístil Lukáš Otáhal, Sous Chef restaurace Flambée a bronzovou příčku obsadil Sous Chef restaurace Zlatá Praha, Jan Horký. Kdo rozhodoval? Připravené pokrmy hodnotila odborná porota ve složení: - Andrea Accordi, majitel michelinské hvězdy a šéfkuchař pražské restaurace Allegro - Jaroslav Žídek - Marek Svoboda, přední odborný specialista především v oblasti zpracování a přípravy ryb - Bjorn Svensson - Vladimír Poštulka, přední novinář a kritik působící v gastronomickém oboru. V čele poroty zasedl prezident soutěže pro Českou republiku, Executive Chef společnosti Kampa Group Marek Raditsch. Odborníci vybrali ze všech účastníků vítěze, který bude moci Českou republiku reprezentovat v soutěži Bocuse d´Or Europe v norském Stavangeru. Bocuse d´Or Europe se zúčastní dvacet mistrů kuchařů z dvaceti zemí Evropy. Pět z nich mají v prestižním celosvětovém finále soutěže svoji účast díky výsledkům v Bocuse d´Or 2007 již jistou (Francie, Dánsko, Švýcarsko, Norsko, Švédsko). Dalších sedm mistrů kuchařů si musí svoji účast na celosvětové soutěži Bocuse d´Or 2009 ještě v rámci evropského finále vybojovat. Podrobnější informace najdete na stránce soutěže www.bocusedor.cz
Babinet.cz /
Recepty /
Recepty /
Národní kvalifikace o postup na Bocuse d´Or Europe zná svého vítěze
Národní kvalifikace o postup na Bocuse d´Or Europe zná svého vítěze
Další recepty
-
Grilovaný chléb s pikantní sýrovou pomazánkou
Sýr feta 500 g. Plnotučné mléko 50 ml. Jogurt bílý 100 g. Olivový olej 100 ml. Pálivá paprika 1 ks (cca 20 g.) ...
-
Infinit otevřel restauraci Sezio v provensálském stylu
Síť relaxačních center Infinit otevřela na Praze 9 ve Sportcentru Step novou restauraci Sezio. Posláním Sezio restaurant je poskytovat...
-
Kuchaři a cukráři představí svůj um na soutěži Gastro Hradec
Šanci prohlédnout si nejrůznější výrobky kuchařů a cukrářů budou mít ve čtvrtek návštěvníci Kongresového centra Aldis v Hradci Králové, kde...
-
Sýry jsou tím správným výběrem pro chvilky odpočinku
Řada SPECIALITY Krále Sýrů nabízí výjimečné, chuťově vytříbené sýry, Král Sýrů Hermadur, Král Sýrů Charakter a Král Sýrů Kozí. Tyto lahodné...
Oblíbené recepty
- Domácí jablečný závin na neděli aneb vůně, která zaplní vaší kuchyň
- Gurmánské plněné kuře s bohatou nádivkou
- Rybí polévka je téměř nezbytností české štědrovečerní večeře! Jak si jí připravit?
- Perfektní večeře do hodiny: Vepřové kotlety se sýrovou omáčkou
- Perníčky jako symbol tradičních Vánoc a rodinných tradic
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.