Úterý 9. května 2006 se ponese ve znamení oslav Dne Evropy. V 27 kavárnách 27 hlavních měst evropských států si právě v tento den můžete dát Café d´Europe. Tak se totiž jmenuje evropský kulturní projekt vyhlášený IRE.Kavárny evropských metropolí se stanou více než kdy jindy místem setkání lidí mnoha národností, místem debat a prezentací myšlenek. Prostředí kaváren se v tento den současně přemění v dílnu spisovatelů; přední autoři i běžní návštěvníci kaváren zde napíší své "Evropské příběhy". Autoři jako Václav Havel v Praze, Eva Demski v Berlíně, Christiane Singer v Paříži či Timothy Garton Ash v Londýně přečtou své literární příspěvky ve "svých" kavárnách Café d´Europe. Ve stejný den, tedy 9. května vyjdou v angličtině a němčině celoevropské noviny, ve kterých se objeví zprávy korespondentů Frankfurter Allgemeine Zeitung ze všech 27 evropských zemí. Kavárenská kultura je nerozlučně spjata s kávou a zákusky. Kavárny Café d´Europe tak nabídnou svým návštěvníkům výběr ze sladkých specialit typických pro každou z 27 zemí. Dát si Café d´Europe a ochutnat některou z evropských lahůdek můžete v pražské kavárně Slavia na Smetanově nábřeží, ve vídeňském Café Central na Herrengasse, v bratislavském Café Roland, v berlínském Café Einstein na Kurfürstenstraße nebo ve varšavské Kawiarnia Nowy Swiat. Kompletní seznam kaváren Café d´Europe naleznete na stránkách www.cafeeurope.at Jak chutnají evropské sladké speciality? K dostání budou kromě tradičních českých koláčů, belgické vafle, italské tiramisu, slovenský jablečný závin, ale i méně známé portugalské Pasteis de nata, řecký moučník Vasilopita, finské Laskiaispulla nebo kyperská Baklava. Labužník.com uvádí autentický recept na: Nadýchané bruselské vafle pro 4 osoby, příprava 60 minut 20 g čerstvého droždí, 2 dcl vlažné vody (může být i perlivá), 250 g hladké mouky, 250 ml vlažného mléka, 4 vejce pokojové teploty, 125 g rozpuštěného másla, špetka soli, 2 lžíce cukru Z droždí, lžičky cukru, vody a lžíce mouky necháme vzejít kvásek. Mouku prosijeme do mísy, přidáme kvásek, mléko, žloutky, máslo a sůl. Ušleháme sníh z bílků a jakmile je poměrně tuhý, ještě do něj zašleháme zbývající cukr. Sníh opatrně vložíme do těsta a to necháme na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem. Po dobu deseti minut pořádně rozehřejeme vaflovač, pak plochy lehce vymažeme tukem, nejlépe sádlem. Do spodní části nalijeme naběračkou tolik vykynutého a lehce promíchaného těsta, kolik se ho tam vejde. Pečeme dozlatova, dokud z vaflovače uniká velké množství páry, zhruba 7-10 minut podle výkonu přístroje. Teplé vafle uchováváme v nahřáté troubě na mřížce. Podáváme zásadně teplé a ozdobené například sladkou šlehačkou s čokoládovou polevou nebo s jahodami. Těsto stačí na cca 8-10 kousků. Řeckou Baklavu připravíte následovně: Náplň: 200 g mandlí, 100 g ořechů, 100 g pistácií, na špičku nože mletého hřebíčku, 1 lžíce skořice, 50 g moučkového cukru, 2 sáčky vanilinového cukru, 150 g másla, 1 žloutek na potření Těsto: 300 g hladné mouky, 80 g másla, 1 lžíce citrónové šťávy, asi 150 ml vody, mouka na vyválení medová šlehačka: 200 ml smetany ke šlehání, 1 sáček ztužovače šlehačky, 2 - 3 lžíce tekutého medu Mandle, ořechy a pistácie rozsekáme a promícháme s kořením, moučkovým a vanilinovým cukrem, rozehřejeme máslo. Mezitím si připravíme těsto - mouku prosijeme do mísy, přidáme rozehřáté máslo, citrónovou šťávu, přelijeme horkou vodou a zpracujeme tužší těsto, které přendáme na vál a po kouskách rozválíme na 10 tenkých placek. Všechny placky zarovnáme na stejný rozměr čtverce. Máslem vytřeme menší plech a položíme na něj těstovou placku, kterou pokapeme rozpuštěným máslem, položíme druhou placku, kterou pokapeme máslem a posypeme ořechovou směsí. Takto postupujeme až nám zbudou 3 placky. Tyto 3 placky na sebe složíme, pokapeme zbylým máslem, vrchní placku potřeme rozšlehaným žloutkem a všechny 3 placky nakrojíme na čtverečky. Položíme na ostatní placky a pečeme v předem vyhřáté troubě (na 190°C). Ještě teplou baklavu nakrájíme a podáváme s medovou šlehačkou. Tu si připravíme ušleháním smetany se ztužovačem, lehce vmícháme med. Řecký novoroční moučník Vasilopita není na přípravu příliš složitý: 1 šálek nasekaných mandlí, 1 šálek másla, 1 šálek cukru krystal, 6 vajec, 3 a 1/2 šálku hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 šálek mléka Máslo umíchejte s cukrem, přidejte žloutky a promíchejte. Vsypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a opět řádné promíchejte. Pak do směsi přidejte teplé mléko a vyšlehané vaječné bílky. Řádně promíchejte a nakonec přidejte sekané mandle. Kulatou formu na pečení (dortovou formu) vytřete tukem a vysypte hrubou moukou nebo krupičkou. Vlijte do ní těsto a pečte při 200 stupních Celsia asi 1 hodinu. Dobrou evropskou chuť!
-
Grilovaný chléb s pikantní sýrovou pomazánkou
Sýr feta 500 g. Plnotučné mléko 50 ml. Jogurt bílý 100 g. Olivový olej 100 ml. Pálivá paprika 1 ks (cca 20 g.) ...
-
Infinit otevřel restauraci Sezio v provensálském stylu
Síť relaxačních center Infinit otevřela na Praze 9 ve Sportcentru Step novou restauraci Sezio. Posláním Sezio restaurant je poskytovat...
-
Kuchaři a cukráři představí svůj um na soutěži Gastro Hradec
Šanci prohlédnout si nejrůznější výrobky kuchařů a cukrářů budou mít ve čtvrtek návštěvníci Kongresového centra Aldis v Hradci Králové, kde...
-
Sýry jsou tím správným výběrem pro chvilky odpočinku
Řada SPECIALITY Krále Sýrů nabízí výjimečné, chuťově vytříbené sýry, Král Sýrů Hermadur, Král Sýrů Charakter a Král Sýrů Kozí. Tyto lahodné...
Oblíbené recepty
- Domácí jablečný závin na neděli aneb vůně, která zaplní vaší kuchyň
- Gurmánské plněné kuře s bohatou nádivkou
- Rybí polévka je téměř nezbytností české štědrovečerní večeře! Jak si jí připravit?
- Perfektní večeře do hodiny: Vepřové kotlety se sýrovou omáčkou
- Perníčky jako symbol tradičních Vánoc a rodinných tradic
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.