Uvedení Beaujolais Noveau je jedním z největších vinařských svátků na světě. Každý rok, vždy třetí čtvrtek v listopadu je po celém světě zahájen prodej mladého vína, tedy vína vyrobeného v roce sklizně. Už ne tolik známým faktem je, že za vznikem tradice Beaujolais Noveau stojí snaha vinařů, co nejdříve prodat nepříliš kvalitní víno. Produkce Beaujolais je však podřízena tak jako ostatní oblasti A.O.C. přísným předpisům upravujícím pěstování a technologie výroby. Každoročně si tak můžeme od listopadu do prosince pochutnat na lehkém, svěžím francouzském víně. Hodí se zejména k drůbeži v kombinaci s ovocem, ovšem jako ingredienci jej využívají i mnohé lákavé "Beaujolais" recepty. Statistiky uvádí, že v současnosti je pro výrobu Beaujolais Noveau použito až 60% veškeré produkce kraje. Beaujolais Noveau se vyrábí z modré odrůdy Gamay, která je v kraji hlavní pěstovanou odrůdou. Víno je vyráběno tradiční technologií macerace ručně posbíraných, nepomletých hroznů, pod tlakem oxidu uhličitého. Kvašení probíhá v uzavřených nádobách. Díky maceraci oxidem uhličitým jsou vína lehká a uchovávají si ovocnou chuť a aróma. Charakteristickým barevným odstínem je barva rubínu s fialovým podtónem. Technologie výroby spočívá v jednoduchém ošetření vína před lahvováním a proto je jeho delší skladování nevhodné. Víno Beaujolais by se mělo podávat při doporučené teplotě 12 až 13 stupňu Celsia. Tedy, na rozdíl od jiných červených vín, vychlazené. Je vhodné k lehkým masovým pokrmům (zejména drůbeži) v kombinaci s ananasem nebo broskvemi, a uzeninám. V letošním roce připadá první ochutnávka Beaujolais Noveau na čtvrtek 16. listopadu. Konzumace tohoto vína by měla pokračovat maximálně do konce prosince. Nenechte si ujít vyjímečnou příležitost, oslavte svátek Beaujolais a připravte si z tohoto vína chutné recepty.
Vaříme s Beaujolais Noveau
Další recepty
-
Grilovaný chléb s pikantní sýrovou pomazánkou
Sýr feta 500 g. Plnotučné mléko 50 ml. Jogurt bílý 100 g. Olivový olej 100 ml. Pálivá paprika 1 ks (cca 20 g.) ...
-
Infinit otevřel restauraci Sezio v provensálském stylu
Síť relaxačních center Infinit otevřela na Praze 9 ve Sportcentru Step novou restauraci Sezio. Posláním Sezio restaurant je poskytovat...
-
Kuchaři a cukráři představí svůj um na soutěži Gastro Hradec
Šanci prohlédnout si nejrůznější výrobky kuchařů a cukrářů budou mít ve čtvrtek návštěvníci Kongresového centra Aldis v Hradci Králové, kde...
-
Sýry jsou tím správným výběrem pro chvilky odpočinku
Řada SPECIALITY Krále Sýrů nabízí výjimečné, chuťově vytříbené sýry, Král Sýrů Hermadur, Král Sýrů Charakter a Král Sýrů Kozí. Tyto lahodné...
Oblíbené recepty
- Domácí jablečný závin na neděli aneb vůně, která zaplní vaší kuchyň
- Gurmánské plněné kuře s bohatou nádivkou
- Rybí polévka je téměř nezbytností české štědrovečerní večeře! Jak si jí připravit?
- Perfektní večeře do hodiny: Vepřové kotlety se sýrovou omáčkou
- Perníčky jako symbol tradičních Vánoc a rodinných tradic
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.