Černý bez je v plném květu, a proto nastala ta nejvhodnější chvíle vytvořit si bezový sirup, nejlépe tak, jak jej vyráběly naše babičky.Sirup z černého bezu je nejen výbornou náhradou za prodávané ovocné sirupy, které jsou často plné chemikálií, ale oceníme jej zejména v zimě, kdy si budeme moci dopřávat svěží šťávu vonící časným létem, nebo jej budeme přidávat do horkého čaje.
Květy černého bezu jsou navíc výborným zdrojem vitamínu C, také obsahuje organické kyseliny, glykosidy, silice a další látky. Květ je také potopudný, močopudný a příznivě působí na cévy, podporuje vykašlávání. Pro své široké spektrum léčivých účinků bývá nazýván selskou lékárnou. Díky úpravě za studena, která je velkým kladem našeho sirupu, zůstanou účinné látky zachovány.
Komentář : Zaujala vás myšlenka černého bezu v kuchyni? Pak navštivte naše diskuzní fóra, kde v tématu květ bezu černého najdete další tipy a rady.
BABIČČINA BEZINKOVÁ ŠŤÁVA:
70 květů černého bezu necháme spolu s 15 dkg kyseliny citrónové 2 hodiny vyluhovat v 6 litrech vody. Poté přecedíme, do vzniklé šťávy přidáme 6 kg cukru, necháme dobře rozpustit a za studena plníme do lahví.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.