Sezóna chřestu startuje...Právě nyní začíná sklizeň chřestu a tento "král" zeleniny se hojně objevuje na pultech obchodů. Dobrý měsíc budeme mít možnost chroustat chřest kdy nám bude libo a navíc za přijatelnou cenu. Chřest mimo sezónu, tedy v podstatě tři čtvrtiny roku, bývá k dostání jen poskrovnu a když už, tak v ceně fantastických 180 Kč za skromných a oschlých dvacet výhonků o váze 250 gramů. Chřestové sezóny je proto třeba řádně využít. Chřest je totiž nejen lahodným zpestřením, ale i pečlivým ledvinovým čističem a pomocníkem při hubnutí. Dá připravit na spoustu způsobů. Pro tentokrát, na začátek chřestové sezóny, si dáme jednoduchou Chřestovku, tedy chřestovou polévku. Chřestovka v množství pro 4 osoby obnáši: 12 stonků chřestu (bílého nebo zeleného), 700 ml vody, 1 lžička másla, 3 lžíce smetany ke šlehání, černý a bílý mletý pepř, sůl A připravíte ji následovně: Chřest oloupejte a od spodku stonků odkrojte asi 3 cm kousky. Ty dejte do hrnce s vodou povařit společně se slupkami, špetkou cukru a soli asi 15 minut. Vývar slijte, slupky vyhoďte. Vývar dejte znovu vařit, nyní už společně se zbývajícím na špalíčky nakrájeným chřestem (4 kousky chřestu ponechte celé). Přiveďte k varu a vařte 5 minut. Osolte a opepřete. Odstavte z ohně. Přidejte smetanu, máslo a dobře rozmixujte (ručním mixérem nebo robotem). Na závěr podle chuti dopepřete a dosolte. Do každého talíře nalijte polévku, přidejte jeden celý uvařený chřest a posypte řeřichou. Chřestová sezóna se teprve rozbíhá, takže Na chřestovanou!
-
Grilovaný chléb s pikantní sýrovou pomazánkou
Sýr feta 500 g. Plnotučné mléko 50 ml. Jogurt bílý 100 g. Olivový olej 100 ml. Pálivá paprika 1 ks (cca 20 g.) ...
-
Infinit otevřel restauraci Sezio v provensálském stylu
Síť relaxačních center Infinit otevřela na Praze 9 ve Sportcentru Step novou restauraci Sezio. Posláním Sezio restaurant je poskytovat...
-
Kuchaři a cukráři představí svůj um na soutěži Gastro Hradec
Šanci prohlédnout si nejrůznější výrobky kuchařů a cukrářů budou mít ve čtvrtek návštěvníci Kongresového centra Aldis v Hradci Králové, kde...
-
Sýry jsou tím správným výběrem pro chvilky odpočinku
Řada SPECIALITY Krále Sýrů nabízí výjimečné, chuťově vytříbené sýry, Král Sýrů Hermadur, Král Sýrů Charakter a Král Sýrů Kozí. Tyto lahodné...
Oblíbené recepty
- Domácí jablečný závin na neděli aneb vůně, která zaplní vaší kuchyň
- Gurmánské plněné kuře s bohatou nádivkou
- Rybí polévka je téměř nezbytností české štědrovečerní večeře! Jak si jí připravit?
- Perfektní večeře do hodiny: Vepřové kotlety se sýrovou omáčkou
- Perníčky jako symbol tradičních Vánoc a rodinných tradic
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.