Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  RECEPT TÝDNE "Chřestovka"

RECEPT TÝDNE "Chřestovka"

8.5.2006 - Redakce Babinet

Sezóna chřestu startuje...Právě nyní začíná sklizeň chřestu a tento "král" zeleniny se hojně objevuje na pultech obchodů. Dobrý měsíc budeme mít možnost chroustat chřest kdy nám bude libo a navíc za přijatelnou cenu. Chřest mimo sezónu, tedy v podstatě tři čtvrtiny roku, bývá k dostání jen poskrovnu a když už, tak v ceně fantastických 180 Kč za skromných a oschlých dvacet výhonků o váze 250 gramů. Chřestové sezóny je proto třeba řádně využít. Chřest je totiž nejen lahodným zpestřením, ale i pečlivým ledvinovým čističem a pomocníkem při hubnutí. Dá připravit na spoustu způsobů. Pro tentokrát, na začátek chřestové sezóny, si dáme jednoduchou Chřestovku, tedy chřestovou polévku. Chřestovka v množství pro 4 osoby obnáši: 12 stonků chřestu (bílého nebo zeleného), 700 ml vody, 1 lžička másla, 3 lžíce smetany ke šlehání, černý a bílý mletý pepř, sůl A připravíte ji následovně: Chřest oloupejte a od spodku stonků odkrojte asi 3 cm kousky. Ty dejte do hrnce s vodou povařit společně se slupkami, špetkou cukru a soli asi 15 minut. Vývar slijte, slupky vyhoďte. Vývar dejte znovu vařit, nyní už společně se zbývajícím na špalíčky nakrájeným chřestem (4 kousky chřestu ponechte celé). Přiveďte k varu a vařte 5 minut. Osolte a opepřete. Odstavte z ohně. Přidejte smetanu, máslo a dobře rozmixujte (ručním mixérem nebo robotem). Na závěr podle chuti dopepřete a dosolte. Do každého talíře nalijte polévku, přidejte jeden celý uvařený chřest a posypte řeřichou.   Chřestová sezóna se teprve rozbíhá, takže Na chřestovanou!

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz