BIO seriál: Švestkové pohankové BIO čtyřhránky
20.9.2007 - Redakce Babinet
Recept na Švestkové pohankové BIO čtyřhránky jste na FoodLife.cz možná už dříve zachytili. Nedá nám to jej při příležitosti Měsíce biopotravin znovu nevytáhnout a oprášit tuhle výtečnou sladkou a všestrannou drobnost.
Švestkové bio čtyřhránky jsou výtečné koncem léta, kdy si čerstvé švestky lehce opatříme. Schováte-li si pár čerstvých švestiček do mrazáku, pak se právě tyto pohankové kousky budou - patřičně drobně nakrájené - báječně vyjímat na Vašem svátečním stole o Vánocích.
Švestkové pohankové BIO čtyřhránky
Těsto: 150 g bio pohankové mouky, 50 g třtinového cukru (bio), 100-110 g měkkého másla (bio), 2 lžíce studené vody, sůl, troška citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu
Poleva: 250 g bio švestek, 150 g kysané smetany (bio), 1 vejce (bio), 1 lžička mleté skořice, 50-75 g třtinového cukru (bio)
Do mísy vložíme mouku, třtinový cukr, sůl, citronovou kůru, máslo (dle konzistence 100 až 110 gramů) a 2 lžíce vody. Hnětačem nebou rukou vypracujeme drolivé, hrudkovité těsto (drobenku), kterým vysypeme dno vymazané formy. Formu vložíme na střední lištu do trouby, zapneme na 180 stupňů Celsia a pečeme 15 minut.
Omyté švestky rozčtvrtíme a vypeckujeme. Smícháme smetanu, vejce, třtinový cukr (podle chuti 50 g - mírně sladké, 75 g - slaďoučké) a skořici.
Švestky poklademe na těsto (drobenku) a polijeme smetanovou směsí. Vložíme zpět do trouby a pečeme 20 minut při zapnutém spodním pečení a poté ještě 15 minut se zapnutým spodním i vrchním pečením. Necháme vychladnout a krájíme na libovolné tvary.
Na nákupech |
* Pro správný bio recept pokud možno vybírejte všechny suroviny v kvalitě bio. |
* Pohanková mouka je nutričně a dieteticky hodnotná, lehce stravitelná, s obsahem vlákniny, vitamínů a minerálů. Má příznivý vliv na cévní systém, játra a trávicí ústrojí, především díky rutinu, který zvyšuje pružnost krevních kapilár, reguluje vysoký krevní tlak. |
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.