Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Představujeme: Hruškový koláč se sýrem a konopnými semeny

Představujeme: Hruškový koláč se sýrem a konopnými semeny

26.8.2006 - Redakce Babinet

Ano, jde o koláč s konopnými semeny toho konopí, široké veřejnosti známého především díky marihuaně. Méně se však ví, že konopné semínko je nejen vysoce jedlé a v potravinářství využívané, ale navíc tvoří jeden z nejlepších zdrojů esenciálních mastných kyselin. Konopná semena neobsahují THC*, jsou jedinou poživatelnou částí konopné rostliny a v kuchyni s nimi dokážeme kdeco.

Víte, že...?
* celé semeno obsahuje asi 25% proteinů, 30% sacharidů, 15% vlákniny, caroten, fosfor, draslík, hořčík, síru, vápník, železo a zinek, jakož i vitamíny E, C, B1, B2, B3 a B6. Konopné proteiny jsou navíc ve formě globulárního edestinu, takže jsou velmi lehko stravitelné.
* konopné semeno obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin s dokonalým poměrem Omega-6 kyseliny linolové a Omega-3 kyseliny linolenové, které jsou dobré pro posílení imunitního systému.
Ořechové semínko Konopné semínko není skutečným semínkem, ale nažkou - ořechem obaleným tvrdou slupkou. Používá se jako potravina pro lidi i zvířata a má také průmyslové využití. Posledním technologickým výdobytkem jsou loupaná konopná semena. Odstraněním vnější slupky konopného semínka získáme krásný ořech, který můžeme použít v různých variantách - lze jej přidat do tyčinek, sušenek, udělat z něj konopné máslo, ochutit jím chipsy, těstoviny, tortilly i hummus. Jeho chuť je ořechová a využití neomezené. Loupaná konopná semínka lze opražit s kořením nebo jen tak sníst. Celá semena se dávají do müsli tyčinek, sušenek a kaší nebo je můžete vařit s kávou či pivem. Konopná semínka použitá naší redakcí nesou navíc označení BIO, jsou tedy ekologicky vyprodukovaná. Představením konopných semínek tak zahájíme seriál, ve kterém vám během nadcházejícího měsíce září - MĚSÍCE BIOPOTRAVIN - představíme celou řadu BIO produktů. Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte Hruškový koláč se sýrem a konopnými semeny. Na menší zapékací mísu (vystačí pro 2 osoby) budete potřebovat: 250 g lístkového těsta, 80 g sýra Niva, 1 malý Hermelín, 3 hrušky, máslo, 4 lžičky konopných semínek, 1 lžička sladké mleté papriky, sůl, pepř, hladká mouka Lístkové těsto vyválejte na pomoučeném vále do tvaru zapékací misky. Vyváleným těstem vyložte máslem vymazanou zapékací mísu, těsto vidličkou propíchejte a nasypte na něj fazole nebo čočku. Těsto dejte na 10 minut při 150 stupních Celsia propéct do trouby - fazole nebo čočka zajistí, aby těsto v míse udrželo tvar. Mezitím oloupejte hrušky, nakrájejte je na podlouhlé dílky a opečte je 15 minut na troše másla. Fazole či čočku z propečeného těsta odstraňte, na těsto rozhoďte opečené papriky, posypte mletou paprikou, osolte, opepřete, posypte strouhanou Nivou a Hermelínem a nahoru rozhoďte konopná semínka. Zapékajte při 180 stupních Celsia 25 minut. Podávejte vlažné.   Jak a kde BIO konopná semínka pořídit? Objednat si je přímo přes internet můžete v e-shopu Biosféra.cz. Konopná semínka redakci FoodLife.cz poskytl e-shop Biosféra.cz. ________________________________________________________________ * respektive pouze jejich nepatrné stopy v množství, které nemůže ovlivnit vnímání ani při požití několika kilogramů semínka. Článek informuje o konopí setém, jakožto hodnotné potravině. Cílem není propagovat konopí indické v souvislosti s jeho omamnými účinky!

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz