V současné době, pro niž je charakteristický vysoký energetický příjem a epidemie obezity u značné části populace, se zdá nepravděpodobné, že i ve vyspělých zemích umírají lidé v důsledku podvýživy. Jde o nemocné či seniory, kteří nemohou z nejrůznějších důvodů přijímat dostatek energie, především bílkovin a dalších důležitých látek normální stravou. Přitom existuje celkem jednoduché řešení, využívat v těchto případech plně přípravky enterální výživy, jejichž účinky jsou ověřeny klinickými studiemi. Tím, že tekutá enterální výživa (ENSURE PLUS a ENSURE PLUS FIBER) dodává organizmu energii, bílkoviny, důležité mikronutrienty a navíc působí jako prebiotikum, zvyšuje účinnost podstupované léčby, pomáhá rychlejší rekonvalescenci, umožňuje účinnou rehabilitaci a seniorům zdravé stárnutí.
Výživa a nemoc
„Každé onemocnění, včetně akutních respiračních chorob (nachlazení, rýma, chřipka) jsou provázeny snížením chuti k jídlu,“ říká MUDr. Jana Vojtíšková, praktická lékařka. Příčinou jsou pravděpodobně některé prozánětlivé faktory (cytokiny), které vznikají v průběhu nejrůznějších patologických procesů v těle. Určité cytokiny vyvolávají u disponovaných jedinců nechutenství.
„Déle trvající nechutenství nebo nemožnost přijímat dostatek vyvážené stravy, třeba v pooperačním období, při agresivní terapii mnoha vážných chorob (například onkologických) a zvýšené nároky při takřka všech chronických chorobách mohou vést k podvýživě,“ shrnuje praktické zkušenosti Dr. Vojtíšková.
Malnutrice bývá příčinou závažných změn imunitních systému a tím i zvýšeného rizika komplikací. Bylo prokázáno, že pacienti s těžkou podvýživou mají více než trojnásobné riziko onemocnět v průběhu hospitalizace infekční chorobou. Průměrné náklady na léčbu pacienta s malnutricí jsou o 65 % vyšší než na nemocného s normálním stavem výživy.
Výživa ve stáří
Malnutrice je rizikovým faktorem pro mladé nemocné, ale seniory doslova ohrožuje. Mezi seniory jsou značné rozdíly. Mnozí velmi staří senioři vedou aktivní život, jsou samostatní, udržují kontakty s okolím. Ti zpravidla nemají problémy ani s výživou. Značné procento seniorů má však sníženou pohyblivost, například v důsledku degenerativního onemocnění pohybové soustavy, zhoršené kognitivní funkce (třeba při demenci), což vede k problémům s obstaráním, přípravou a příjmem potravy.
K malnutrici nemusí dojít však jen v důsledku onemocnění. Defektní chrup, nedokonalá zubní náhrada, nedostatek slin, změna čití (ztráta chuti a čichu), nechutenství spojené s užíváním léků výrazně ovlivňují nejen množství přijaté potravy, ale i její složení. Senioři dávají většinou přednost sacharidům (sladkému pečivu), v jídelníčku chybí bílkoviny, vláknina a mitronutrienty, protože se jim ovoce a zelenina špatně kouše. Je známo, že senioři mívají nedostatek vitaminu C, selenu a zinku, které působí jako antioxidanty, vitaminu D, vápníku (důležité pro stav kostry) a železa (pro krvetvorbu).
Ještě záludnější je problematika bílkovin. Ve stabilizovaném stavu potřebuje senior 1,2 g bílkoviny na 1 kg hmotnosti, při onemocnění toto množství stoupá na 1,5 g/kg. Někdy je obtížné toto množství bílkovin ve stravě přijmout. Pro ilustraci uvádíme, že 100 g bílkovin (přibližná potřeba bílkovin pro seniora s hmotností 83 kg) je obsaženo v 5 velkých porcích masa nebo ryby, ve 3 litrech mléka, 20 kelímkách jogurtu, 1 kg tvarohu nebo 0,5 kg tvrdého sýra.
Nejvážnějšími důsledky podvýživy ve stáří jsou:
úbytek svalové hmoty (sarkopenie), čímž se zhoršuje mobilita a stav kostry, ubývá fyzických sil i pro běžné denní aktivity a sebeobsluhu, senior je po většinu dne na lůžku i v domácím prostředí,
zhoršené funkce imunitního systému, náchylnost k infekcím a zpomalené reparační procesy (hojení),
zhoršené kognitivní funkce (paměť, myšlení, schopnost udržení kontaktu se „světem“) ústící v desorientaci, depresi až demenci.
Malnutrice vede k zhoršení fyzického i duševního stavu, výrazně snižuje kvalitu života.
Nutriční intervence aneb zabránit nechtěnému hubnutí
Riziko podvýživy se týká značného podílu populace, což vede k mimo jiné i k nemalým ekonomickým výdajům na léčbu stavů s malnutricí spojených. Jednodušší je myslet na možnost podvýživy u všech nemocných a seniorů, samotnou podvýživu i rizika s ní spojená včas diagnostikovat a využívat všech dostupných prostředků klinické výživy k účinné nutriční intervenci. To je úkolem nejen zdravotníků, ale i rodiny a blízkých.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.