Uchovávání čerstvých potravin bylo vždy problematické. V minulosti se nejčastěji používaly pro konzervaci potravin – ovšem na úkor jejich nutriční hodnoty – sůl, ocet nebo sušení. Následné skladování takto konzervovaných potravin ale mnohdy probíhalo v nehygienických podmínkách. Pak přišlo uchovávání v ledničce, kde jsou potraviny skladovány při nízkých teplotách, které zabraňují šíření bakterií. To ale vede k tomu, že zelenina změkne a vyschne, maso změní svou barvu a může zhořknout a ryby, pro něž je charakteristický velmi výrazný pach, jej šíří na vše, co je uskladněno v jejich blízkosti (společně s rybami bychom rozhodně neměli skladovat mléčné výrobky). Čerstvé vůně a chutě tak byly obětovány, aby byla prodloužena doba skladování potravin.
Hlavní faktory, které ovlivňují předčasnou ztrátu chuti a výživných látek:
- Biologické – bakterie, houby, viry, parazité a plísně, které mohou způsobit vážná onemocnění.
- Přírodní – světlo, horko, vzduch a vlhkost, které odebírají přirozené vlastnosti potravin.
- Chemické – oxidace a kvašení, které produkují jedovaté prvky nebezpečné pro vaše zdraví.
Dát např. houby, ryby, uzeniny pro grilování nebo marinované maso jen do obyčejného mikrotenového sáčku nebo do špatně kryté misky nic nevyřeší. Naopak, tyto potraviny se v nich spíše zapaří, dříve podléhají zkáze a lednička načichne tak jako tak.
Jak tedy potraviny správně uchovávat? Rádi bychom vám doporučili speciální vakuový systém VacSy od Zepter.
Pokud vás trápí to, že ledničku, která je načichlá potravinami, musíte často mýt, popřípadě vám zelenina či ovoce brzy zplesniví, vyzkoušejte vakuové uchovávání potravin. Patentovaný vakuový systém VacSy představuje jeden z nejkvalitnějších komerčních způsobů konzervace a hygienického skladování potravin, který umožňuje uchovat potraviny i nápoje v domácnosti až pětkrát déle čerstvé než při běžných metodách skladování. Navíc s jeho pomocí můžete plánovat jídelníček pro celou rodinu třeba i na týden dopředu, protože máte balená hotová jídla vždy po ruce.
Ve vakuu potraviny neosychají, nepřenášejí se mezi nimi pachy a nedochází u nich ke ztrátě barvy či chuti. Vakuum zabraňuje ztrátám výživných látek a vitaminů, a především brání napadení potravin plísněmi a šíření jiných mikroorganismů. Taková ochrana potravin se vyplatí nejen v letních měsících. Vakuový systém VacSy je ideální jak pro uchování potravin, které se rychle kazí nebo jsou čichově výrazné, ale také pro nakládání masa před grilováním.
Náš tip: Vakuování při grilování a marinování
Podstatou nakládání marinovaného masa s využitím vakuového systému je omezení přístupu vzduchu. Vakuum způsobí roztažení tkáně, a tím se usnadní vstřebání marinády – maso tak křehne i bez přídavku tuku. Vakuování také zajistí, že při následném tepelném opracování nedojde k poškození bílkovinného gelu na povrchu a tím k porušení soudržnosti jednotlivých kousků masa. Nespornou výhodou vakuového balení je i to, že potraviny vydrží tři- až pětkrát déle, uchovají si vitaminy, minerální látky, barvu a chuť. Takto skladované potraviny jsou také mnohem více chráněny před aerobními (kyslík vyžadujícími) mikroorganismy, plísněmi a hmyzem. Naložené maso nemusíte ani solit, vakuováním se uvolní přirozené aroma masa. Nejlepší a také nejzdravější strategií je tedy uchovat maso ve vakuovaných nádobách a teprve krátce před grilováním je potřít zmíněnou marinádou z citrónové šťávy a bylin nebo koření. Těsně před grilováním potom postačí za pomoci vakuové pumpy několikrát opakovaně odsát vzduch a můžete začít grilovat.
Více o nádobí Zepter a vakuovém systému VacSy na www.zepter.cz nebo zde.
Rádi soutěžíte? Pak neváhejte a hrajte o VacSy, automobil Hyundai i30cw a další Zepter ceny za 1 milion! Více na www.zepterhra.cz.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.