V České republice představuje kapr 85–90 % ročního výlovu všech sladkovodních ryb. Kapr není původně českou rybou, jeho původ je v jihovýchodní Evropě a Asii. V Čechách se začal kapr chovat v 11. až 12. století s příchodem církevních řádů a stal se typickým postním pokrmem. V době rybníkářů Jakuba Krčína z Jelčan a Štěpánka Netolického (15.–16. století) se kapr dostal takřka na každý stůl. V současné době se opět dostává do popředí zájmu kuchařů, a to především díky jeho skvělé chuti a významu pro lidské zdraví.
Celosvětově je kapr nejrozšířenějším druhem sladkovodních ryb. Kapři jsou na trhu k dostání celoročně – živí, mražení, uzení, a to jako celé ryby nebo jednotlivé porce. Kapr se peče, griluje, krátce vaří, smaží, dusí nebo vaří v páře. Například v Číně je oblíben se sladkokyselou omáčkou, v Evropě se také marinuje a nakládá do rosolu.
Kapří maso je nutričně hodnotné, v trávicím traktu člověka je rychle a snadno stráveno za 2–3 hodiny, protože obsahuje krátká svalová vlákna. Hlavní výživovou složkou masa kapra jsou bílkoviny. Ve 100 g masa kapra je obsaženo 17,6 g/100 g masa plnohodnotných bílkovin, které jsou svým složením srovnatelné s masem jatečních zvířat.
Výživové hodnoty ve 100 g kapřího masa
Živiny |
Množství (průměr) |
Energetická hodnota (kJ) |
485,00 |
Bílkoviny (g) |
17,60 |
Tuky (g) |
5,04 |
Nenasycené monoenové MK (g) |
2,30 |
Nenasycené polyenové (g) |
1,46 |
Sacharidy |
0,03 |
Kapr patří mezi středně tučné ryby (2–10 % tuku) a obsahuje v průměru 4,7 g tuku na 100 g masa, v závislosti na stáří kapra, jeho výživě a samozřejmě ročním období. Tuk kapra je bohatý na esenciální (pro organismus nepostradatelné) omega-3 mastné kyseliny, které chrání organismus před vznikem srdečních a cévních onemocnění. Esenciální mastné kyseliny kapr získává složitými metabolickými procesy z fytoplanktonu. Tuk obsahuje i vitaminy rozpustné v tucích (A, D). Nespornou výhodou rybího masa je nízký obsah cholesterolu 7,3 mg/100 g masa. V mase kapra jsou i minerální látky – vápník, železo, draslík a fosfor.
Vzhledem k uvedeným kvalitám je maso kapra vhodné pro přípravu nízkotučných diet pro lidi s nadváhou, diabetem mellitem (cukrovkou), vysokými hladinami cholesterolu a krevních tuků, osob s hypertenzí (vysokým tlakem), onemocněním žaludku, střev, žlučníku, pro děti a sportovce. Nízká energetická hodnota (485 kJ/100 g) způsobená nízkým množstvím tuků je ideální pro přípravu lehkých a energeticky málo bohatých pokrmů, což je výhodné pro většinu z nás (pokud k přípravě jídla nezvolíme takovou variantu, která zvýší obsah tuku ve výsledném pokrmu – nesmažit a nedoplňovat kapra o tučné omáčky). Dejme si proto kapra na talíř nejen o vánocích, ale nejlépe každý týden v dostatečném množství.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.