Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  Olivový olej: Elixír zdraví a krásy!

Olivový olej: Elixír zdraví a krásy!

Redakce Babinet

Proč jsou obyvatelé Středomoří mnohem zdravější než jiné národy? Proč trpí méně civilizačními chorobami, zejména srdečními nebo nádorovými, a dožívají se delšího věku? Proč je v České republice více než dvojnásobná úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění než v Itálii?* Protože jídelníček Jižanů obsahuje daleko více obilovin, zeleniny, ovoce, luštěnin, ryb a také olivového oleje než jídelníček ostatních vyspělých zemí…

Ve Francii, Řecku, Španělsku a Itálii patří k hlavním potravinám rýže, chléb, brambory, těstoviny a obiloviny. Při přípravě jídla se zde používá především olivový olej. Jižní snídaně je velice lehká, většinou se skládá z rohlíků, kávy a ovocného džusu nebo ovoce. Oběd tvoří pokrm bohatý na bílkoviny, většinou maso (drůbeží, jehněčí, králičí) nebo ryba (hlavně mořská), a chléb nebo těstoviny jako příloha. K obědu i večeři se podává salát, často jako samostatný chod. Tradiční večeře bývá bohatá, běžně zahrnuje několik chodů, k nimž se pije víno. Průměrná středomořská strava obsahuje pět chodů ovoce nebo zeleniny denně, zatímco v České republice to bývají chody jen dva.

Vyšší příjem vlákniny v obilovinách, luštěninách, ovoci a zelenině má preventivní účinky proti zvýšenému krevnímu tlaku, ischemické chorobě srdeční, diabetu 2. typu a některým typům rakoviny. Zelenina a ovoce navíc obsahuje spoustu vitaminů i minerálních látek a příznivě působí na snížení kardiovaskulárních onemocnění. Ryby zase obsahují prospěšné omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro správné fungování srdce a cév.

Přestože co do množství tuků je středomořský jídelníček srovnatelný s jídelníčkem ostatních vyspělých zemí, je mnohem zdravější. Rozhodující je totiž kvalita používaných tuků, nikoli kvantita. Na Jihu se konzumuje téměř výhradně olivový olej, který se ve Středomoří používá už po tisíciletí nejen jako potrava, ale také jako lék.

Olivový olej a zdraví

Řada studií prokázala, že panenský olivový olej (například Bertolli Extra Vergine) má díky vysokému obsahu účinných látek, jakými jsou nenasycené mastné kyseliny (až 85 %), přírodní antioxidanty a další důležité složky, pozitivní účinky na lidské zdraví. Zajímavé přitom je, že vzájemná kombinace těchto látek v olivovém oleji je mnohem účinnější, než kdyby jednotlivé složky působily samostatně.

Antioxidanty (vitamin E, provitamin A a fenoly) chrání buňky před škodlivými volnými radikály a zpomalují tak stárnutí organizmu. Spolu s nenasycenými mastnými kyselinami pomáhají upravovat vysoký krevní tlak a působí preventivně proti ateroskleróze, rakovině i jiným nemocem. Mononenasycené mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi (na rozdíl od nasycených tuků, které ji naopak zvyšují). Polynenasycené mastné kyseliny obsahují základní mastné kyseliny, které si lidský organizmus nedokáže vyrobit sám, a proto je musí přijímat ve stravě. Jsou důležité pro růst a vývoj, ale také pro specifické funkce jako například srážlivost krve.

Polynenasycené mastné kyseliny obsahují dvě skupiny mastných kyselin: skupinu omega-6 (nachází se v olivovém oleji) a skupinu omega-3 (nachází se v některých rostlinných tucích, například v sojovém nebo řepkovém oleji). Mastné kyseliny ze skupiny omega-6 jsou nezbytnou součástí všech buněk a slouží k tvorbě eikosanoidů, látek podobným hormonům, které se účastní regulace celé řady tělesných pochodů včetně krevního oběhu a zánětů. Nedostatkem mastných kyselin skupiny omega-6 trpí kojenci vyživovaní odstředěným mlékem a pacienti s poruchou vstřebávání tuků. Tento nedostatek způsobuje špatný růst, kožní nemoci, tvorbu krevních sraženin a oslabení imunitního systému. Dospělý člověk potřebuje zhruba 4 gramy mastných kyselin skupiny omega-6 denně. Toto množství představují asi dvě lžičky olivového oleje (nebo hrst mandlí či ořechů). Větší množství omega-6 polynenasycených mastných kyselin (doporučený horní limit je 25 gramů denně) omezuje riziko poškození cév a podporuje zdraví srdečního systému.

Olivový olej a krása

Olivový olej má pozitivní účinky také na pokožku a vlasy. Jako kosmetickou přísadu ho používali už staří Egypťané před čtyřmi tisíciletími. Dnes slouží jako všestranný pomocník pro péči o krásu, v dermatologii i k terapeutickým účelům. Olivový olej má příznivý vliv na regeneraci pokožky a odstraňování následků jejího poškození i stárnutí. V dermatologii je využíván jako součást nedráždivých základů pleťových krémů, masek, masážních olejů a mastí. Zvláčňuje suchou, hrubou pokožku, na které vytváří ochranný film a udržuje v ní tak vlhkost, aniž by bránil pórům dýchat. Je vhodný také k ošetřování popraskané kůže i ekzémů. Urychluje léčení ran a popálenin, změkčuje jizvy, tlumí svědění a bodnutím hmyzem. Výborně se hodí na masáže.

Marieta Baliková, DiS.

vedoucí nutriční terapeutka FN Motol, Praha

Olivový olej té nejvyšší kvality produkuje také značka Bertolli, která byla už v době svého vzniku uznávána v Itálii a později i daleko za jejími hranicemi jako symbol italské vášně pro dobré jídlo. Svou první lahev výtečného olivového oleje naplnila rodina Bertolli v malé toskánské vesničce Lucca v roce 1865. O mnoho let později se stala zvláštní olivová chuť pod jménem Bertolli známou po celém světě. Dnes se olivový olej Bertolli vyrábí v městečku Inveruno na severu Itálie a tato továrna na zpracování oleje je největší svého druhu na světě. Dokonale spojuje tradici s láskou a nadšením pro olivový olej a více než 140letou zkušenost lze ve špičkovém olivovém oleji Bertolli doslova cítit na jazyku.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz