Máte chuť na něco exotického, ale vůbec nestojíte o dlouhé hodiny u sporáku? Pak pro vás máme ideální řešení. Ono řešení nese název Pad Kra Pao a jde o ikonický pokrm z Thajska, který vás naprosto uchvátí. A to nejen svou jednoduchou přípravou, ale také rozmanitou paletou chutí, na kterou v našich končinách nejsme tak úplně zvyklí.
Co je Pad Kra Pao?
Pad Kra Pao, nebo také Holy Basil Stir Fry, je jedním z nejoblíbenějších jídel v thajské kuchyni. Jednoduše řečeno jde o kuřecí, vepřové nebo hovězí maso, které na pánvi restujeme s česnekem, chilli papričkami a thajskou bazalkou. Té se někdy také přezdívá bazalka svatá. Směs se obvykle podává s jasmínovou rýží a často je doplněna volským okem. V případě Pad Kra Pao jde o dokonalé spojení ostrých, slaných, sladkých a aromatických chutí, které pohladí chuťové buňky každého labužníka.
Pad Kra Pao / Depositphotos.com
Historie a vznik
Pad Kra Pao je silně zakořeněno v thajské tradici pouličního jídla. Tento pokrm byl historicky velmi oblíbený mezi dělníky a místními, kteří potřebovali rychlé, syté a chutné jídlo během hektického dne. Jednoduchost přípravy a snadná dostupnost ingrediencí udělaly z Pad Kra Pao stálici thajských pouličních stánků, kde si ho dnes už můžete objednat prakticky na každém rohu. Základní surovina, thajská bazalka, dodává pokrmu typickou chuť a aromatický charakter, který jiná bazalka nahrazuje. Právě díky ní je pokrm přesně takovým, jakým je a je to ona, kdo jej tolik ozvláštňuje.
Narůstající obliba
Co dělá Pad Kra Pao takovým hitem, který v posledních letech absolutně boduje? Oblibu rozhodně můžeme připsat například univerzálnosti. Recept můžete přizpůsobit podle toho, co máte v lednici, ať už jde o maso, tofu, zeleninu nebo dokonce mořské plody. Další klíčovou roli hraje také příprava, která je opravdu nesmírně jednoduchá a blesková. Opomenout nesmíme ani již zmíněnou jedinečnou chuť, která je pro Evropany něčím velice netypickým. Kombinace chilli, česneku a thajské bazalky je však tak návyková, že si určitě nepřidáte jen jednou. A nakonec? Korunovace volským okem. Jde zdánlivě sice o malý, avšak geniální detail, který z pokrmu dělá něco mimořádně speciálního.
Zajímavosti
Je nad slunce jasné, že ve spojitosti s něčím tak zvláštním jako je Pad Kra Pao, nemůžeme vynechat ani pozoruhodné zajímavosti. K tomuto pokrmu se jich váže mnoho a my si teď některé z nich nasvítíme.
- Pad Kra Pao je v Thajsku považováno za tzv. záchranné jídlo. Dáte si ho zkrátka vždy, když nevíte, na co konkrétně máte chuť.
- Přestože thajská bazalka jídlu zajišťuje jeho nezaměnitelný charakter, v evropských verzích se často nahrazuje bazalkou klasickou nebo špenátem. Pravověrní milovníci Pad Kra Pao ale tvrdí, že se tím ztrácí pravý duch pokrmu.
- Thajci si Pad Kra Pao často dávají s extra pálivými papričkami, ale v turistických oblastech se pálivost raději upravuje na mírnější úroveň.
- Přestože je tradiční recept založen na mase, mnoho restaurací i domácností připravuje Pad Kra Pao z tofu, tempehu nebo různých druhů hub. Tento způsob si získává popularitu zejména u mladší generace.
- I když volské oko zdobí vrch jídla, není to žádná povinná součást receptu.
- Pad Kra Pao je v původní verzi opravdu pálivé, ale mnoho thajských kuchařů upravuje množství chilli papriček podle přání hostů.
- Některé thajské restaurace pořádají soutěže, během kterých účastníci soutěží v konzumaci tohoto pokrmu, pochopitelně, avšak s co nejvyšší pálivostí. Tyto výzvy jsou populární nejen mezi místními, ale i mezi turisty, kteří chtějí otestovat svou odolnost.
- Každý kout Thajska má svou vlastní verzi Pad Kra Pao. Například na jihu se do pokrmu přidávají krevetové pasty nebo kari koření.
- Toto thajské jídlo se často objevuje v thajských filmech a seriálech, kde symbolizuje každodenní život a lásku k tradičním hodnotám. Scény, kdy se rodinka u tohoto pokrmu sejde, tak nejsou ničím ojedinělým.
- V současnosti se Pad Kra Pao objevuje i v netradičních podobách. Na pizze, v burgerech nebo dokonce v sushi rolkách. Tyto fúze mají opět velký úspěch zejména u mladých, kteří hledají inovativní způsoby, jak si užít tradiční chutě.
Recept na domácí Pad Kra Pao
Stačí pár surovin a máte před sebou v mžiku pokrm, který vás přenese rovnou do ulic Bangkoku. A nejlepší na tom je, že si ho zvládnete připravit doma z běžně dostupných surovin. Co neseženete, to zkrátka nahradíte tím, co již doma máte. Tak jednoduché to je.
Ingredience:
- 400 g kuřecího masa nakrájeného na malé kousky
- 4 stroužky česneku
- 2–3 červené chilli papričky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička cukru
- hrst thajské bazalky (případně klasická bazalka)
- jasmínová rýže jako příloha
- volské oko na ozdobu
Postup:
- Česnek a chilli nakrájejte nadrobno.
- Na pánvi rozehřejte olej a orestujte česnek a chilli, dokud nezačnou krásně uvolňovat vůni.
- Přidejte kuřecí maso a restujte několik minut z každé strany, dokud se pořádně nezatáhne.
- Přilijte rybí a sójovou omáčku, přidejte cukr a dobře promíchejte.
- Nakonec přidejte bazalku a pár minut ještě restujte.
- Hotové jídlo podávejte s jasmínovou rýží a volským okem na vrchu.
napsala Bára Klímová
zdroje:
https://hungryinthailand.com/pad-kra-pao/
https://thaiest.com/thai-food/recipes/pad-kra-pao-holy-basil-stir-fry
https://www.chefsresource.com/recipes/pad-krapao-thai-stir-fry-pork-with-basil-recipe/
https://thewoksoflife.com/pad-kra-pao/
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.