Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Zdravý trend nebo nutriční riziko? Veganská strava pohledem nutriční terapeutky

Zdravý trend nebo nutriční riziko? Veganská strava pohledem nutriční terapeutky

4.12.2024 - redakce Babinet.cz

Veganství je na vzestupu a stále více lidí se rozhoduje vyloučit živočišné produkty ze svého jídelníčku a zaměřit se na rostlinné potraviny. Jaké jsou ale přínosy a rizika tohoto trendu? Odpovědi nabídla nutriční specialistka Mgr. Ellen Ondrová, která se věnuje klientům, kteří se rozhodli pro veganský životní styl.

nutriční specialistka Mgr. Ellen Ondrová Mgr. Ellen Ondrová, nutriční specialistka  / foto se svolení AGEL Říčany

Lidé se pro tento typ stravy rozhodují nejen z důvodů zdravotních, ale také kvůli etickým otázkám týkajících se práv a dobrých životních podmínek zvířat nebo kvůli udržitelnosti životního prostředí.  Ellen Ondrová se k veganské stravě vyjádřila: „Dobře naplánovaná veganská strava může mít významné pozitivní účinky na zdraví a napomáhat prevenci či zpomalení progrese chronických onemocnění. Vegani obecně konzumují méně cholesterolu, nasycených tuků, transmastných kyselin a zpracovaného masa, a naopak mají vyšší a pravidelnější příjem vlákniny, rostlinných bílkovin, beta-karotenu, vitamínu C, vitamínu K, kyseliny listové, hořčíku a draslíku. Taková strava může zároveň vést i k nižšímu kalorickému příjmu.“ Tyto faktory mohou významně přispět k prevenci onemocnění spojených s metabolickým syndromem, jako jsou nadváha, obezita, vysoký krevní tlak, hyperglykemie (zvýšená hladina glukózy v krvi) a dyslipidemie (zvýšené hladiny cholesterolu a triglyceridů). Obezita přitom představuje hlavní rizikový faktor srdečně-cévních onemocnění. 

Jsou tedy v souvislosti s veganskou stravou nějaká nutriční rizika? Nad tím se pozastavuje nutriční terapeutka nemocnice: „Navzdory zdravotním přínosům je důležité upozornit na potenciální rizika spojená s nesprávně sestavenou veganskou stravou. Při nedostatečně vyvážené stravě může dojít k podvýživě a nedostatku některých klíčových živin, jako jsou: bílkoviny, vápník, vitamín B12, vitamín D, železo, omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem. A zvláštní pozornost je třeba věnovat zdraví kostí, protože omezený příjem bílkovin, vitamínu D, B12 a vápníku může negativně ovlivnit proliferaci osteoblastů (kostních buněk) a vést ke zdravotním problémům, jako je osteoporóza nebo osteomalacie.“ K minimalizování těchto rizik je potřebné zařazovat do jídelníčku velmi často fortifikované potraviny, tedy potraviny obohacené o některou výživovou složku.

Veganská strava může být při správném plánování cestou ke zlepšení vlastního zdraví, ochraně životního prostředí i podpoře práv zvířat. Klíčem k úspěchu je však důraz na vyvážený příjem všech důležitých živin, aby bylo možné minimalizovat potenciální rizika spojená s nedostatečnou výživou. 

zdroj: článek vznikl ve spolupráci s Mgr. Ellen Ondrovou, nutriční specialistkou z Nemocnici AGEL Říčany

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz