Veganství je na vzestupu a stále více lidí se rozhoduje vyloučit živočišné produkty ze svého jídelníčku a zaměřit se na rostlinné potraviny. Jaké jsou ale přínosy a rizika tohoto trendu? Odpovědi nabídla nutriční specialistka Mgr. Ellen Ondrová, která se věnuje klientům, kteří se rozhodli pro veganský životní styl.
Mgr. Ellen Ondrová, nutriční specialistka / foto se svolení AGEL Říčany
Lidé se pro tento typ stravy rozhodují nejen z důvodů zdravotních, ale také kvůli etickým otázkám týkajících se práv a dobrých životních podmínek zvířat nebo kvůli udržitelnosti životního prostředí. Ellen Ondrová se k veganské stravě vyjádřila: „Dobře naplánovaná veganská strava může mít významné pozitivní účinky na zdraví a napomáhat prevenci či zpomalení progrese chronických onemocnění. Vegani obecně konzumují méně cholesterolu, nasycených tuků, transmastných kyselin a zpracovaného masa, a naopak mají vyšší a pravidelnější příjem vlákniny, rostlinných bílkovin, beta-karotenu, vitamínu C, vitamínu K, kyseliny listové, hořčíku a draslíku. Taková strava může zároveň vést i k nižšímu kalorickému příjmu.“ Tyto faktory mohou významně přispět k prevenci onemocnění spojených s metabolickým syndromem, jako jsou nadváha, obezita, vysoký krevní tlak, hyperglykemie (zvýšená hladina glukózy v krvi) a dyslipidemie (zvýšené hladiny cholesterolu a triglyceridů). Obezita přitom představuje hlavní rizikový faktor srdečně-cévních onemocnění.
Jsou tedy v souvislosti s veganskou stravou nějaká nutriční rizika? Nad tím se pozastavuje nutriční terapeutka nemocnice: „Navzdory zdravotním přínosům je důležité upozornit na potenciální rizika spojená s nesprávně sestavenou veganskou stravou. Při nedostatečně vyvážené stravě může dojít k podvýživě a nedostatku některých klíčových živin, jako jsou: bílkoviny, vápník, vitamín B12, vitamín D, železo, omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem. A zvláštní pozornost je třeba věnovat zdraví kostí, protože omezený příjem bílkovin, vitamínu D, B12 a vápníku může negativně ovlivnit proliferaci osteoblastů (kostních buněk) a vést ke zdravotním problémům, jako je osteoporóza nebo osteomalacie.“ K minimalizování těchto rizik je potřebné zařazovat do jídelníčku velmi často fortifikované potraviny, tedy potraviny obohacené o některou výživovou složku.
Veganská strava může být při správném plánování cestou ke zlepšení vlastního zdraví, ochraně životního prostředí i podpoře práv zvířat. Klíčem k úspěchu je však důraz na vyvážený příjem všech důležitých živin, aby bylo možné minimalizovat potenciální rizika spojená s nedostatečnou výživou.
zdroj: článek vznikl ve spolupráci s Mgr. Ellen Ondrovou, nutriční specialistkou z Nemocnici AGEL Říčany
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.