Při shazování kil je nejdůležitější vědět, co a jak jíst a čemu se naopak vyhnout. Chtěli bychom vám blíže představit skupinu pečivo a jeho výhody a nevýhody pro vaše tělo. Pečivo je velmi důležitou položkou v jídelníčku každého člověka. Pečivo a hubnutí se někdy téměř vylučují, neznamená to ale, že byste se měla pečivu úplně vyhnout. Je jen důležité vědět, jaké je nejlepší nebo ideální a v jaké množství byste ho měla konzumovat.
Doporučuje se však pouze tmavý nebo celozrnný chléb a pečivo. Mají příznivý obsah energie i vysokou biologickou hodnotu a dokážou dobře zasytit. Pokud bude jídelníček vyvážený vzhledem ke všem živinám a energetický příjem se bude pohybovat v doporučených hodnotách, měl by být chléb a pečivo jeho každodenní a pravidelnou součástí bez výčitek svědomí.
foto / Freepik
Zaměřme se například na energetickou hodnotu pečiva. Croissant obsahuje 1700 kJ ve 100 gramech a je tedy z energetického hlediska nejhorším druhem pečiva. Kromě bílé mouky totiž obsahuje i hodně tuku. Pouze o dvě stě gramů méně má jinak zdravý slunečnicový chléb nebo tortilla. Toustový chléb má kolem 1000 kJ ve 100 gramech, tmavý i světlý. Některé tmavé chleby jsou ale určené přímo k redukčním dietám a obsahují tedy něco okolo 700 kJ. Pozor si dejte na křehké chleby a rýžové chlébíčky. Obsahují totiž kolem 1500 kJ.
Ideální je pečivo na snídani, pro ženy jedna porce (50 – 60 gramů podle druhu pečiva, odpovídá krajíci chleba, celozrnnému rohlíku nebo kaiserce), pro muže až dvě porce. Dále je vhodná jedna porce chleba nebo pečiva na odpolední svačinu. Jako poslední jídlo dne však pečivo při snižování hmotnosti nedoporučuje, zejména ne v začátcích redukční diety. Navečer nám nejlepší službu udělá kombinace bílkoviny se zeleninou.
V určování vhodného nevhodného pečiva hraje také důležitou roli hodnota zvaná glykemický index. Čím méně cukru a více vlákniny jídlo obsahuje, tím menší má glykemický index a tím spíše vám zažene hlad. Právě nízký glykemický index hraje ve prospěch tmavého a celozrnného pečiva, které jinak obsahuje stejně kalorií jako pečivo bílé. Největší glykemický index má bílá bageta z nadýchaného těsta.
V každém případě by se pečivo na vašem stole mělo objevit zřídka nejen když hubnete ale také s přibývajícím věkem, protože se již v lidském těle zpomaluje metabolismus.
Samostatnou kapitolou je pečivo sladké. Tomu se úplně vyhněte. Má velkou energetickou hodnotu, obsahuje hodně cukrů a zažene váš hlad jen na velmi krátko dobu.
Přečtěte si také: Jak správně skladovat pečivo aneb Rady, kterými prodloužíte jeho trvanlivost
Zdroj: článek vznikl ve spolupráci s nutriční terapeutkou Lucií Friedrichovou z doformy.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.