Naše babičky se musely v kuchyni hodně otáčet a většinu věcí si připravovaly samy, ručně, bez pomocí různých nástrojů a také bez toho, že měly možnost si kdykoliv přes cestu skočit do obchodu, pokud něco chybělo. Zalistujeme tedy velkolepým dílem Viléma Brabce, pomyslně se přesuneme do roku 1957 a s tímto velikánem si připravíme veku. Ještě než začneme, přidáváme pár tipů z pera autora knihy.
TIPY z knihy Viléma Brabce
- těsto vyžaduje vždy čerstvé kvasnice a kvalitní prosátou mouku, vše musí být stejné pokojové teploty (mléko vlažné) a také místnost, ve které těsto zaděláváme, a poté necháme kynout, by neměla být chladná
- máslo a sůl nemá přijít do styku s kváskem, neboť potom se zdržuje kynutí
- kvásek má vzejít za 10-15 minut
- těsto nesmí kynout rychle, neboť prudce vykynuté těsto v troubě klesne
Domácí veka / Wikimedia Commons, Public domain
Použití vek v kuchyni je velice různorodé. Od tradiční tvorby obložených chlebíčku až k opečené vece obalované v cukru či skořici. Veka se také může použít k tvorbě houskových knedlíků či tzv. vídeňského knedlíku. Ztvrdlá veka namáčená v mléce pak tvoří základ žemlovky. Dalším využitím pak může být např. smažená sýrová veka či vydlabaná plněná veka.
Veka (předpis je na 3 veky)
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 3 dkg kvasnic
- 1/2 dkg soli
- 8 dkg másla
- cca 1/4 l mléka
- vejce na potření těsta
Do misky dáme kvasnice, přidáme trošku vlahého mléka, trochu mouky a uděláme kvásek. Povrch posypeme moukou a dáme kynout. Zatím si na vál dáme zbytek mouky, přidáme k ní sůl a uprostřed mouky uděláme důlek, do kterého přendáme vykynutý kvásek. Zbylým mlékem promícháme vše v těsto a nakonec přidáme řídké, vlahé máslo. Vznikne tuhé těsto, je nutné jej řádně propracovat. Necháme kynout. Z vykynutého těsta poté uděláme tři šišky (podlouhlé bochánky), přendáme na vymazaný a vysypaný plech a necháme opět kynout. Pak šišky potřeme rozšlehaným vejcem a ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 1/2 hodiny. Hotové veky zůstanou dlouho vláčné.
Náš tip : veky po potření vejcem posypte různými semínky a dejte péct.
Vyzkoušejte také: Voňavé domácí housky. Snadná příprava a skvělá chuť!
zdroj: archiv redakce, Wikipedia
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.