Na řadu velikonočních receptů se pomalu zapomíná. Dnes většině z nás zůstalo jen pečení velikonočních beránků, jidášů nebo mazanců. V řadě případů však dnes ale sami nevíme, co vlastně znamenají, a tak jen dodržujeme to, co známe z období dětství, co nám servírují obchodní řetězce, nebo co vídáme v televizi. Jaký význam má tedy pečení jidášů, beránka či mazance.
Jidáše
Jedním z tradičních velikonočních pokrmů jsou jidáše. Jedná se o pečivo z kynutého těsta nejčastěji slazené medem, které má tvar svinutého provazu, někdy i smyčky. Symbolika je zde naprosto jasná a pečivo svým tvarem připomíná provaz, na kterém se právě Jidáš oběsil. V minulosti se hojně věřilo, že kdo sní o Velikonocích jidáše bude mít po celý rok pevné zdraví.
foto / se svolením Pekařství Kabát
foto / se svolením Pekařství Kabát
Velikonoční beránek
Beránka lze považovat za nejznámější velikonoční atribut. Původně měl symbolizovat Ježíše Krista a jeho z mrtvých vstání, kdy byl nazván beránkem božím, který přišel vykoupit hříchy a spasit svět. V pozdější době se spíše ujal zvyk obětování nejčistšího beránka ze stáda, který měl v po celý rok chránit rodinu a domov. Beránek se tak stal tradičním symbolem Velikonoc a jara a neodmyslitelným atributem. Právě proto si v tuto dobu pochutnáváme na jehněčím nebo si dopřáváme beránka v podobě sladkého piškotového pečiva. V některých pramenech se můžeme dočíst, o tom, že beránek v podobě pečiva značil spíše chudé poměry a byl jakýmsi obřadním symbolem pro chudé, na druhou stranu, existují záznamy, ze kterých je patrné, že právě sladký pečený beránek byl již před řadou staletí v tuto dobu i v kostelích. Symbol beránka má zároveň výraznou roli a tradici i u židů.
Mazanec
Beránkovým věrným parťákem na velikonočním stole je mazanec. Je to bochánek vyrobený ze sladkého kynutého těsta, který chutná podobně jako vánočka. Jeho název nejspíše vznikl zkrácením výrazu pomazanec, což se vztahuje jak k tomu, že je třeba těsto před pečením důkladně pomazat vejci, ale odkazuje to i k tradičnímu posvěcování velikonočních pokrmů v kostele. Pečení mazance probíhalo tradičně na Bílou sobotu. Těsto zpracované do bochníčku se tradičně po vykynutí nahoře nařízne do tvaru kříže, kterým si tak připomínáme Kristovu oběť. Jenže tahle tradice má ještě jeden ryze praktický význam. Z mazance tak totiž lépe odchází pára a nestane se, že by vám při pečení popraskal.
zdroj: redakce, Česká biskupská kancelář, pekařství Kabát
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.