Degenerativní změny kloubních chrupavek --artrózu -lze po 55. roce života prokázat téměř u 100 % populace. U některých nešťastníků jsou tyto změny přítomny už po třicítce. Jde sice o proces velice pozvolný, ale v konečné fází vede k invalidizaci a velkým útrapám postižené osoby.
Chrupavka je vysoce organizovaná tkáň, která musí po celý život odolávat velkým tlakům. Tím dochází přirozeně k jejímu postupnému opotřebovávání. Tělo sice umí chrupavku regenerovat, ale tato schopnost s věkem klesá. Celý proces je ještě urychlen nejrůznějšími drobnými traumaty, který si každý za celý život nastřádá.
Ve stáří se pak artróza naplno ohlásí bolestmi kolen nebo kyčelních kloubů. V horším případě mohou změny postoupit tak daleko, že znemožňují pohyb. Nakonec nezbude nic jiného, než u postiženého jedince operativně vyměnit poškozený kloub za endoprotézu. Tento výkon není zcela bez rizika a nemusí ani znamenat vyléčení pacienta. Proto je na místě se ptát, jak chránit svoje klouby celoživotně.
Člověk by měl přirozeně dbát na svou hmotnost a volit vhodné druhy sportovních aktivit. Je ale možné podpořit i metabolismus chrupavek. Za tímto účelem jde běžně v lékárnách zakoupit nejrůznější želatinové preparáty. Nejde sice o nejlevnější výrobky, ale zdá se, že mají přinejmenším podpůrný význam pro regeneraci chrupavek.
Želatina je bílkovina živočišného původu, která se získává ze šlach, kostí a kůží zvířat. Při jejím dlouhodobém užívání dochází u některých pacientů s artrózou ke zmírnění bolestí a zlepšení hybnosti. Mimo jiné se lze dočkat zkvalitnění růstu nehtů a vlasů. Bohužel toto subjektivní zlepšení není zdokumentováno rentgenovými snímky. Přesto lze dnes říci, že živočišná želatina pacientům s artrózou pomáhá a má i nezanedbatelný preventivní účinek.
Vaše názory
já zase doporučuji tohle. Mám to yzkoušené a jsem velice spokojená. https://www.alavis.cz/cs/pece-o-klouby/42-alavis-triple-blend.html
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.