Tradice velí, že rodina může zasednout k připravenému stolu, jakmile na nebi vyjde první hvězda. Podle pověry bychom měli štědrovečerní tabuli prostřít pro sudý počet lidí. V případě lichého počtu by se mohlo v příštím roce vloudit do domu neštěstí. Jedno prostřené místo by přitom mělo zůstat prázdné – pro náhodného osamělého hosta nebo jako vzpomínka na ty, kteří nás opustili a u společného stolu s námi už nezasednou. Na stole by neměla chybět snítka jmelí, které prý přináší do domu štěstí, lásku a spokojenost. Kdo si chce zajistit, že se ho příští rok bude držet štěstí a peníze, měl by pod ubrousek položit kapří šupinu nebo pod talíř minci. Od štědrovečerního stolu by neměl nikdo po celou dobu večeře vstávat, ani hospodyňka, a to proto, aby se rodina na další Vánoce opět sešla.
foto / Freepik
Po místnosti se rozléhají koledy, svíčka klidně plápolá, z kuchyně se line vůně purpury a kolem stolu se usazuje rodina, která čeká, kdy bude moct konečně porušit tradici zlatého prasátka i na to, co jim letos „Ježíšek přinese“. Štědrovečerní tabule patří společně s vánočním stromečkem k těm nejdůležitějším symbolům Vánoc, u kterých se schází rodiny a dodržují staré tradice. I proto je dobré si na vánočním stolování dát záležet.
Dobré způsoby
Štědrý večer je jedním z nejsvátečnějších v roce, ke stolu bychom proto měli usedat ve svátečním oblečení. Starší osoby bychom měli usadit v čele stolu, děti po levém boku rodičů. Pokud se u štědrovečerní tabule scházíte ve větším počtu, můžete spojit dva stoly dohromady. Na ně pak pokládejte ubrusy vždy tak, aby se překrývaly vždy od čela stolu, což je čestné místo, směrem k druhému konci. U stolu je potřeba počítat s asi 80 cm prostoru pro osobu, jinak by se hostům špatně stolovalo.
Na každé místo dva cm od kraje stolu umístěte mělký talíř a na něj ještě talíř hluboký. Mezi ně položte papírový kapesník, aby o sebe talíře nevrzaly. Do horního pak můžete naaranžovat látkový ubrousek. Pokud máte sváteční nádobí a sklenice, Vánoce jsou tou pravou příležitostí je využít.
Naleštěný příbor se dává vždy směrem od talíře. Nejblíže k němu proto najdete příbor pro hlavní chod, dále pak budou příbory na další chody. Když tedy začnete jíst, budete příbory postupně odebírat zkraje. Nezapomínejte, že nůž by měl být vždy otočený ostřím k talíři a že maximální počet, který by se měl na stole objevit, jsou 3 vidličky, 3 nože a polévková nebo dezertní lžíce po stranách a dezertní nebo moučníkový příbor nad talířem. Skleničky můžeme zakládat buď do trojúhelníku, nebo do řady. I tady však platí pravidlo: maximálně tři. Sklenice k hlavnímu chodu je vždy nad špičkou základního nože, napravo od ní sklenice k předkrmu, mezi nimi sklenice na vodu.
Ubrus
Základem štědrovečerní tabule je kvalitní ubrus. I když jej obvykle přes rok nepoužíváte, k vánočnímu stolování si jej dopřejte – vytváří atmosféru, u větších tabulí sjednocuje jednotlivé části stolu, chrání jej a také snižuje hluk při stolování. Zároveň určuje hostům místo, kde se mohou posadit. Vánoční tabule se bez ubrusu zkrátka neobejde. Jak ale správně vybrat barvu, vzor a materiál? K svátečnímu stolu se nejlépe hodí klasické hladké saténové ubrusy nebo ubrusy z damašku s detailními vytkanými žakárskými vzory. Ty působí velmi slavnostně, hodí se do všech interiérů a dobře drží tvar. Správně zvolený ubrus by měl svou barevností a vzorem souznít s plánovanou výzdobou stolu i s celou místností. K tradičním barvám Vánoc patří zelená, červená, zlatá nebo stříbrná, ve fantazii a kreativitě se ale meze nekladou. Nezapomínejte však, že méně někdy znamená více. Pokud použijete výrazný ubrus, doplňte jej pouze jednoduchým prostíráním či ubrousky. Naopak ubrus v decentních barvách či vzorech si můžete dovolit oživit nápaditým prostíráním či napronem nebo běhounem.
Nevíte si rady s tím, co to běhouny a naprony vlastně jsou? Jde o dekorativní ubrusy, které můžete použít samostatně nebo je položit na hlavní ubrus tak, že jej nepřekrývají, pouze jej krásně doplní. Napron má obvykle čtvercový tvar, proto se hodí na stoly ve tvaru čtverce, běhoun je dlouhá šála, která poslouží pro dozdobení podélného stolu. Velikost ubrusu volte tak, aby přesahoval okraje stolu 20 až 30 centimetrů.
Stůl zdobíme většinou na začátku adventu a měl by vydržet po celou dobu Vánoc. Proto se hodí vybrat ubrus s tzv. nešpinavou úpravou. „Rozlitá tekutina se do tkaniny nevsákne, na povrchu zůstane v podobě malých kapiček, které lze snadno setřít. Ubrusy s touto úpravou se výrazně méně špiní, proto není nutné je tak často obměňovat. Tím se snižují náklady spojené s praním ubrusů a prodlužuje se také jejich životnost,“ radí odbornice. Na první pohled přitom nešpinivou úpravu nepoznáte. Ubrus je hladký a příjemný na dotek stejně jako textilie z běžných látek. Nešpinivou úpravu mají i luxusní ubrusy z damašku, které jsou vyráběny s voděodolnou a nešpinivou úpravou „Soil Resistant“.
Ubrousky a prostírání
Na ubruse by neměly chybět ani barevně sladěné vánoční ubrousky, které dokreslí slavnostní atmosféru.
„Ač je k běžnému stolování nepoužíváme příliš často, k tomu slavnostnímu ubrousky neodmyslitelně patří. Podtrhnou totiž styl sváteční tabule, a navíc je při dobrém jídle ocení i strávníci. Nejlépe budou vypadat látkové, laděné do jednoho tónu s vánoční dekorací. Papírové používáme pouze jako podklad při vrstvení talířů nebo k otření prstů,“ říká Helena Tomášová z české textilky Veba. Textilní ubrousek se dává při jednoduchém stolování vlevo od vidličky, můžete se ale naučit poskládat jej do nejrůznějších tvarů a stylově jej naaranžovat – hned tím tabuli dodáte na výjimečnosti.
Než se pustíte do jídla, pamatujte, že látkový ubrousek nepatří za límec, ale na klín. Až dojíte, nikdy jej nedávejte do talíře. Použité látkové ubrousky patří zprava vedle talíře.
Dekorace
K Vánocům neodmyslitelně patří také dekorace, které dokážou sváteční atmosféru ještě umocnit. Stůl tak tradičně zdobí adventní věnec nebo svíčka. Ve zdobení stolu se ale meze nekladou, hospodyňky by však měly pamatovat na to, že dekorace by měly vždy barevně ladit a neměly by zabírat příliš mnoho místa a působit přeplácaně. Jednoduché vánoční aranžmá zvládne každý – stačí větvička s několika přírodními ozdobami, například s šiškami, jeřabinami nebo plátky citronu či pomeranče. Dobře vypadá lodička ze stromové kůry, do které můžete aranžmá zasadit. Je dobré volit spíše nízké dekorace, které nepřekážejí ve výhledu. Stůl může ozdobit i mísa s ovocem či ořechy nebo cukrovím. Využít můžete i klasické nebo třpytivé skleněné koule, stužky či konfety.
zdroj: redakce, Helena Tomášová z české textilky Veba
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.