ilustrační foto / Freepik
Konec roku a s ním i čas firemních vánočních večírků se skutečně blíží. Pro mnohé jsou firemní večírky společenskou nutností, pro další formalitou a pro jiné zas příjemným odreagováním a uvolněním po měsících plných shonu a stresu. Ať tak či tak, účastníci by rozhodně neměli zapomínat na etiketu - vhodný oděv, společenské chování i střídmost. Přece jen, i když jde o večírek, stále se odehrává na pracovním podtextu. Seznamte se proto s několika základními body etikety a předejděte nepříjemným faux pas, na které by se ještě na dalších večírcích „vzpomínalo“.
Přípitek a „volná“ konverzace
Firemní vánoční večírek je ideální možností setkání i pracovníků nebo oddělení, která spolu běžně do styku nepřicházejí. Večírek by měl zpravidla zahájit přípitkem majitel nebo ředitel dané firmy, či předseda představenstva. A pak už následuje takzvaná volná konverzace. Ačkoli se může zdát, že je to jedna z nejpříjemnějších částí večírků, opak je mnohdy pravdou. I taková nezávazná konverzace by měla mít svoji úroveň a hlavně by při ní měla být dodržována etiketa.
Ani v lokalitě mimo firmu neporušujeme takové základy etikety jako je tykání a vykání. Pokud si s nadřízeným vykáme, a to i v případě, že jde o stejně starou nebo mladší osobu, dbáme na vykání i na večírku. „Volná konverzace by se měla vyznačovat především možností neformálně pohovořit s nadřízeným nebo vedením firmy a rozhodně by neměla sklouznout k familiárnosti, hlasitému smíchu při hovoru nebo nevhodnému postoji, jako například se založenýma rukama nebo rukama v kapsách,“ upozorňuje odbornice na etiketu Hana Vydrová.
O čem se na večírku (ne)bavit
A o čem se vlastně na večírku bavit? I když se může zdát, že tato otázka je banalitou, mnohdy je hovor a jeho správné vedení jedním z největších rizik. Najednou jsou na večírku všichni z firmy, a pokud se v kanceláři „bavíme“ některým z kolegů nebo „řešíme“ nadřízené, na večírku to jaksi nejde, vzhledem k jejich přítomnosti.
Rozhodně se však na večírku nesluší mluvit o finančních otázkách, výši platu, vychloubání se jím nebo naopak stěžování si na stav výplatní pásky. „Ani neformální konverzace s nadřízeným není vhodným okamžikem, pro žádost o vyšší plat nebo více volna. Rozebírat bychom neměli ani neutěšenou rodinnou situaci, nemoci nebo jindy tolik oblíbené „kdo s kým“. Nehodí se ani řešit politickou situaci, která může mezi zastánci různých názorů vyústit v prudkou hádku. Velmi rizikové je také náboženství. Vhodnými tématy jsou naopak koníčky, dovolená, děti a rodina (pokud to u nás doma v pořádku), prostě témata více osobní, než na která je čas v práci. Vynecháváme ovšem záležitosti příliš intimní,“ dodává Hana Vydrová.
Jak se obléknout na vánoční večírek
Vánoční firemní večírky jsou většinou neformální záležitostí, ale i to znamená dbát na vhodné oblékání. Muži by měli být polobotky a sako, které mohou kombinovat s jinými kalhotami, než těmi z obleku. „Samozřejmostí by pro pány měla být košile, pod kterou by rozhodně nemělo prosvítat bílé tílko nebo tričko. Toho lze docílit volbou takzvaného neviditelného tílka tělové barvy. Naopak na večerní setkání vůbec nepřichází v úvahu tričko, a to ani pod sako,“ vysvětluje Vydrová.
Ženy mají na neformální večírky možnost volit z více variant oblečení. Vybírat mohou mezi kalhotami nebo sukní, mezi topem či halenkou a přípustný je i lehký svetřík. „Stále však platí, že by ženám rozhodně nemělo být vidět spodní prádlo. Tomu opět pomůže neviditelné tílko, které neprosvítá a navíc ani pod topem, který kopíruje tvar těla, není znatelné. Vhodnou obuví jsou pak střevíce nebo lodičky,“ popisuje odbornice na etiketu a oblékání. Obuv by vždy měla mít uzavřenou špičku a podpatek by na akcích, kde se musí stát, neměl být příliš vysoký.
Střídmost nejen v projevu
Úskalím večírku jsou i přibývající hodiny a konzumace alkoholu. Doporučeno je držet si stále svoji úroveň, přece jen, jedná se ještě o firemní půdu, tudíž na nezřízené pití a střídání alkoholických nápojů bychom měli zapomenout. Nic na to nemění ani fakt, že vedení už dávno večírek opustilo. To je zpravidla moment, kdy se zábava více rozjíždí a alkohol se začíná hojně konzumovat. Stále však platí, že konzumace alkoholu by měl být taková, jako kdyby vedle nás seděl nadřízený nebo majitel firmy. I když už v tento moment na večírku nemusí být, můžeme si být jisti, že místní tamtamy fungují a další den bude mít detailní přehled o průběhu večírku i o našem nejoblíbenějším nápoji.
Od firemních večírků nás dělí jen dny. Myslete proto s předstihem na drobnosti, které mnohdy hrají větší roli, než si připouštíme. Užijte si večírek s noblesou, ať je pro vás skutečně relaxem a ne jen událostí, na kterou si budeme později matně vzpomínat a možná budeme chtít i úplně zapomenout.
Tip: Firemní vánoční večírky probíhají nejčastěji v termínech 15. – 21. prosince, proto, pokud budete chtít v tyto dny zajít do restaurace nebo za zábavou, měli byste si místo předem rezervovat a ověřit, zda má v těchto termínech vámi vybraný podnik volná místa nebo otevřeno.
zdroj: článek vznikl ve spolupráci s Hanou Vydrovou, odbornicí na etiketu
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.