Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Hokkaido, máslová nebo špagetová aneb Jak využít nejznámější druhy dýní v kuchyni

Hokkaido, máslová nebo špagetová aneb Jak využít nejznámější druhy dýní v kuchyni

15.9.2023 - redakce Babinet.cz

V podzimní sezóně se v obchodech rozšiřuje nabídka dýní, zejména od lokálních pěstitelů, například z Jižní Moravy nebo Polabí. Jaké jsou nejoblíbenější druhy dýní, k čemu se hodí a jaké mají benefity pro naše zdraví?

 

foto / Pexels

Dýně Hokkaido – výborná pro přípravu polévek a omáček, lze ji uvařit i jako přílohu místo brambor

 

Dýně muškátová – vhodná především na polévky, pomazánky nebo omáčky

 

Dýně máslová – má oříškovou chuť a je vhodná na pomazánky, omáčky i do koláčů

 

 

Dýně špagetová – vláknitá dužnina po tepelné úpravě skvěle supluje špagety

 

Dýně Sweet Dumpling – vhodná na sladké pečení, omáčky i zavařeniny

 

 

Dýně mexická – vhodná k zavařování, k výrobě džemů, vhodná je i jako halloweenská dekorace

 

Patizon – nejchutnější je nakrájený na plátky, balený  trojobalu a smažený jako řízek

 

Dýně nejenom výborně chutnají, ale mají také blahodárné účinky na naše zdraví a regenerují a posilují organismus. Jejich energetická hodnota je velmi nízká, protože obsahují 90-95 % vody. Obsahují velké množství vlákniny, která dodává pocit sytosti. Dužina je velmi bohatá na vitamín C a provitamin A, hořčík, železo, zinek, draslík, měď, selen, fosfor, beta-karoten, alfa-karoten a lutein. Dále obsahuje bílkoviny, vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny a omlazující kyselinu nukleovou. Dýňová semínka jsou bohatá na tuky a obsahují i cenné nenasycené mastné kyseliny, vitamín E a větší množství zinku.

Stopy kultivace dýní se objevují již někdy tři tisíce let před naším letopočtem v Mexiku – je to tedy jedna z nejstarších pěstovaných plodin. Oblíbili si je již staří Egypťané, Řekové a Římané, ale jejich pěstování se rozšířilo až po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem. Traduje se, že k rychlému rozšíření nevědomky přispěli právě námořníci, kteří se jimi živili na dlouhých plavbách, protože dobře uskladněné dlouho vydrží.

Z dýní můžete připravit skvělou polévku, omáčku, zavařit je nebo zapéct v troubě. Ideální jsou také do salátů, koláčů nebo sušenek.

Vyzkoušejte naše recepty:

Dýňová frittata

Lehká podzimní večeře? Pečená dýně

Rychlá dýňová polévka

Dýně s rumovým aroma

Dýňová buchta

Dýně s brambory

 

zdroj: radimejak.cz

náhledové fotky druhů dýní se svolením Kaufland.cz

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz