Jsou potraviny, které jsou pro lidský organismus úplný elixír zdraví. Jenže zavést je do jídelníčku našich nejbližších není vždy úplně snadné. Špenát nebo červená řepa mohou být sebezdravější, ale děti se nad nimi s odporem ušklíbají.
To s olivovým olejem je to snadnější. Ať už ho přidáte do salátu, do polévky do těsta na koláč nebo na něm usmažíte řízky, vždy jídlu dodá jemnou vůni a lahodnou chuť, která potěší i největšího odpůrce zdravé stravy.
A zdravý tedy olivový olej opravdu je. Jedině v olivovém oleji najdete velké množství velice prospěšných látek, které byste marně hledali třeba v sádle, margarinu nebo obyčejných olejích. Olivový olej nabízí vitaminy A, D, K i antioxidant E, přispívající k ochraně před stárnutím, nádorovým onemocněním a prospívající stavbě kostí. Kromě vitamínů jsou v olivovém oleji i nenasycené mastné kyseliny, které působí blahodárně v našem metabolismu a podporují vstřebávání živin, a hojnost minerálních látek -zvláště železa, draslíku, hořčíku a vápníku, a přírodní barviva karoten a chlorofyl. Olivový olej pomáhá snižovat cholesterol, pomáhá snížit krevní tlak, pomáhá chránit organismus proti rakovině. Vědci se domnívají, že antioxidanty v olivovém oleji také přispívají ke zpomalení stárnutí.
Jenže jak na to? Jak olivový olej v kuchyni využít? A jak si z té široké nabídky nejrůznějších produktů vybrat? A co olivy, dají se využít i nějak jinak, lépe než jen jako chuťovka k vínu?
Pokud jste s olivovým olejem nezačali (nemusí to být nutně od dětství), neváhejte zakoupit svou první láhev kvalitního oleje, ať už je vám „cet“ nebo „sát“. A pokapejte si několik koleček rajčat na ochutnání. Sem tam k tomu snězte pár oliv, zelených nebo černých a uvidíte sami, že vám zachutnají. Věřte, že každá kapka olivového oleje vašemu tělu jen prospěje! Každá a v každém věku!
Dobré rady
• Nejjednodušší a také nejspolehlivější rada, jak vybrat ten nejlepší olivový olej, zní: „Nebojte se ho ochutnat!“
• Vždy kupujte raději olivy ve sklenicích nebo plechovkách. V pevném obalu je jim lépe než v pytlíku, v němž se snadno potlučou a pomačkají.
• Používejte jen kvalitní oleje. Bývají sice o něco dražší než zcela obyčejné oleje, ovšem výsledná chuť pokrmu a spokojení strávníci jsou pro každého kuchaře tou nejlepší odměnou! Naše babičky měly dobré úsloví: „Nejsem tak bohatá, abych mohla kupovat laciné věci.“
Ještě více tipů, jak co nejlépe využít potenciálu oliv a olivových produktů, najdete v knize Olivová kuchařka z nakladatelství Smart Press. Více informací a ukázky z knihy na www.smartpress.cz. K dostání u dobrých knihkupců, (distribuuje Grada Publishing, a.s.)telefonické objednávky na tel: 608 265 336, objednávky a ukázky z knih jsou možné také přes www.smartpress.cz, nyní i s vánočním dárkem.
O knize
Snažíte se používat olivový olej, ale stále tápete, který je ten pravý? Chybí vám přesné a srozumitelné informace a dobré rady? Anebo prostě jen rády (rádi!) experimentujete v kuchyni? Pak právě pro vás je tu Olivová kuchařka z edice Jídlo jako lék. V ní dostanete odpovědi na vaše otázky a už nebudete muset přemýšlet, zda a proč začít používat olivový olej, jaký druh si vybrat a který olej použít ve vašich oblíbených pokrmech.
Poradí, jak si vybrat olivový olej, jak s ním vařit, smažit, péct. Recepty vycházejí ze středomořské kuchyně, ale zjistíte, že s pomocí olivového oleje můžete připravit i typická středoevropská jídla. Důraz je kladen na maximální použitelnost receptů a dostupnost ingrediencí v českých podmínkách. Recepty mají spočítánu energetickou hodnotu a obsah cholesterolu.
Zajímavá je také kapitola o tom, jak s pomocí olivového oleje účinně bojovat proti zdravotním potížím a jak jej využít v kosmetice a domácnosti.
Odpovězte správně na následující otázky a dvě z vás vyhrají tuto báječnou kuchařku!
V kuchařce je kladen důraz na
a) dostupnost potravin na českém trhu
b) počet receptů
c) jednoduchost receptů
Součástí knihy není
a) použití olivového oleje ve zdravotnictví a kosmetice
b) výpočty energetických hodnot a obsahu cholesterolu v receptech
c) použití olivového oleje v chemickém průmyslu
Olivový olej obsahuje
c) vitamín C a vápník
b) antioxidanty
c) škodlivý cholesterol
Olivová kuchařka patří do edice
a) jídlo jako lék
b) léčivá kuchyně
c) hubneme s rozumem
Sýrové ančovičky podáváme s
a) opečenou bagetou a vínem
b) bramborovou pěnou
c) dlouhozrnnou rýží
Pomoc při řešení otázek najdete na www.smartpress.cz.
1. Soutěž začíná 14.12.2006 a trvá do 28.12.2006. Do tohoto dne bude možné odpovědět na soutěžní otázku, která je umístěna na soutěžní stránce zde.Vaší odpověď posílejte na info@babinet.cz.
2. Do závěrečného slosování soutěže budou zařazeni jen ti soutěžící, kteří správně zodpoví. soutěžní otázku.
3. Již jednou odeslanou odpověď nelze zpětně opravit.
4. Soutěžit mohou pouze čtenáři serveru Babinet.cz starší 18 let. Soutěže se nesmí zúčastnit členové a spolupracovníci redakce Babinet.cz a jejich rodinní příslušníci.
5.Ceny pro výherce: 2 x Olivová kuchařka.
6. Výherce bude kontaktován serverem Babinet.cz na základě poskytnutých kontaktních údajů ve své odpovědi a domluven způsob předání výhry.
7. V případě, že kontaktní údaje uvedené v registraci nebudou pravdivé, bude vybrán jiný výherce.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.