Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Zahrada o prázdninách: Bohatá sklizeň je nejlepší vysvědčení každého zahradníka

Zahrada o prázdninách: Bohatá sklizeň je nejlepší vysvědčení každého zahradníka

23.6.2022 - redakce Babinet.cz

Karma je zdarma, nebo taky jak říkaly naše babičky: „Co si zaseješ, to sklidíš“.  Ať už se to týká samých jedniček, nebo zasloužené úrody. Právě teď přichází doba, kdy si můžeme naplno vychutnat plody jarních výsevů. Poděkujeme tedy zahradě za pěknou postavu do plavek a tu pravou pohodu si vychutnáme až večer pod pergolou se sklenkou vychlazené sangrie.

fotografie: se svolením Weiki

Zelenina a bylinky

  • Rostliny bohatě kvetou a plodí – a to je pořádná dřina. Odměníme je proto porcí organického hnojiva a jako dezert jim do zálivky přidáme probiotika. Podpoříme tak růst kořenového systému, vstřebávání živin i schopnost rostlin bránit se škůdcům a patogenům.
  • Pojďte si pro nás! V červenci dozrávají letní saláty, okurky, mrkve, petržel, cibuloviny, červená řepa a zelí. Během obou prázdninových měsíců nás zahrada potěší záplavou rajčat, fazolí, dýní, melounů, cuket či patisonů. Začínáme sklízet také papriky, kukuřici, květák nebo mangold. Cukety a patisony je lepší utrhnout, když jsou malé. Cukety jsou chutnější a obsahují méně semen, patisony mají zase tenčí slupku.
  • Se sklizní okurek zbytečně neotálíme. Zralejší už nebudou, spíš si na nich pochutná plíseň. Když se nemáme do sklízení, rostlina může odvrhnout nové, zatím ještě malé plody. Čím rychleji trháme, tím rychleji nasadí další okurky.
  • Pokud jsme to neudělali už v červnu, bude v červenci nejvyšší čas vykopat rané brambory. Tu nejlepší dobu ke sklizni poznáme podle zažloutlé bramborové nati.
  • Poslední výzva pro pasažéry mířící v červenci na zeleninový záhon: Nepropásněte výsadbu čínského zelí, endivie, letního květáku a raných kedluben. Letos naposledy!
  • V červenci také ještě stihneme vysít letní hlávkový salát, kadeřávek, keříčkové fazole, hrášek, ředkev nebo vodnici. V srpnu už se musíme trochu krotit. Na záhonek může kerblík, japonská ředkev a mangold.
  • Vyvazujeme rajčata a pečlivě zaléváme. V srpnu seřízneme vrcholky rostlin, aby jim zbylo dost energie na dozrání plodů.
  • Na vydatnou zálivku si v červenci kromě rajčat potrpí kořenová zelenina, okurky a papriky. Cibuloviny naopak nepřeléváme.
  • Co nás může nepěkně potrápit zvlášť v deštivém létě, je potvora plíseň. Nejlepší zbraní je prevence – zaléváme jen ke kořínkům, ne na list. Pravidelně posilujeme imunitu rostlin víčkem probiotik pro rostliny v zálivce. Plíseň si vybírá vždy slabší a nemocné, u nás nebude mít šanci!
  • Bylinky v sobě mají díky slunečním paprskům vysoký obsah aromatických látek. Nejvíc budou vonět utržené ráno nebo během dopoledne.
  • Dýně a tykve rostou jako z vody. Pro zdravou úrodu budoucí halloweenské šklebouny podložíme fólií, cihlou, kamenem či třeba kusem dřeva, aby nehnily od země.
  • Jakmile na česneku začnou žloutnout listy, nastává čas sklizně. Česnek svážeme do věnců a necháme ho pomalu prosychat 2 až 3 týdny. Podle staré tradice tyto věnce chrání stavení před upíry a zlými duchy. Podle současných výzkumů zase skvěle odpuzují komáry. Jedno je jisté, díky česneku nám už nikdo krev sát nebude!
  • Sklizenou cibuli naopak necháme proschnout na sluníčku přímo na záhoně.
  • Prázdné záhonky připravíme pro podzimní výsevy tak, že je osejeme zeleným hnojením. Jde o meziplodiny, které díky speciálním bakteriím žijícím na jejich kořenech zvyšují v půdě obsah dusíku. Tyto zázračné schopnosti má hrášek nebo třeba hořčice. Vysít můžeme i pohanku, ta sice půdu dusíkem obohatit neumí, zato ji rychle pokryje, čímž ji chrání před větrnou a vodní erozí.

Ovoce

  • Sezona peckovin je v plném proudu. Pozor, ze stromu třešně a višně nerveme technikou hladového grizzlyho, ale jemně je odtrháváme nebo odstříháváme. Pokud poškodíme krátké větvičky, takzvané plodonoše, zbytečně se ochuzujeme o větší úrodu napřesrok.
  • Hned po sklizni se můžeme pustit do letní prořezávky, stejně jako po otrhání rybízu a angreštu.
  • Průběžně sklízíme kanadské borůvky.
  • Jahodníkům, které zůstanou na záhoně ještě příští rok, poděkujeme za poslední jahůdky a odštípneme přebytečné výhony. Přihnojíme je kompostem nebo sypkým organickým hnojivem weiki a dobře zalijeme, nejlépe s víčkem životadárných probiotik v konvičce.
  • Zároveň můžeme záhon dosázet novými jahodníky a během léta jim dopřejeme bohatou zálivku. Pokud do ní přidáme probiotika, můžeme si rovnou odškrtnout účinnou prevenci proti plísním. Respektujeme přitom pravidlo „tři roky a dost“. Zpátky se mohou jahody vrátit po pěti letech. Mezi jejich vhodné předplodiny patří cibule, česnek, luskoviny a košťáloviny.
  • Nebojte, sezona sladkého pokušení nekončí. V srpnu se můžeme těšit na maliny a ostružiny. Po odplození prořežeme slabé a přebytečné výhony.
  • Ovocným stromům dopřejeme dostatek vláhy, a to nejen zálivkou, ale také mulčí z posekané trávy. Ta udrží vláhu a při postupném rozkladu dodá stromům cenné živiny.
  • Předčasně opadané plody mají většinou „výrobní vady“ nebo jsou nahnilé. Pravidelně je sbíráme, ať se nám na zahradě nerozšíří plíseň.

zdroj: Michala Brabcová, zahradnice weiki

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.