Citróny? Malé, žluté a děsně kyselé, to je asi první, co vás napadne. Přemýšleli jste ale nad tím, jaké má obyčený citrón výhody pro naše tělo, pro zdraví a v neposlední řadě také pro domácnost? Odpovíme vám jednoduše. Obrovské! Využití citrónů je nekonečné.
(fotografie: Pixabay)
Mnozí z vás již určitě slyšeli, že je dobré vymačkat citrón do vlažné vody a vypít hned po ránu. Tento přírodní zdroj energie vás po ránu nakopne, podporuje hubnutí a bezesporu také posílí imunitní systém. Podporuje trávicí systém, snižuje projevy zácpy, čistí střeva, hydratuje tělo.
Citróny jsou jedním z nejvýznamnějších zdrojů vitamínu C. Obsahují provitamín A, vitamíny skupiny B a z nerostných látek hlavně vápník a železo. Uplatní se v teplé i studené kuchyni. Citrónovou šťávu pijeme vždy zředěnou.
Citrónová šťáva se přidává do studených a horkých nápojů. V zimních období a při nachlazení ho přidáváme do tzv. zahřívacích nápojů, zejména v kombinaci se zázvorem. Používá se do sladkého pečiva a na přípravu polev, slouží na dochucování jídel, hlavně salátových zálivek, omáček, rybích a masových pokrmů, pomazánek.
Pokud máme citrónové šťávy nadbytek, zamrazíme jí v malých formičkách na led, a poté podle potřeby odebíráme z mrazničky.
V kuchyni citrón dále využijeme také při vaření květáku, citrónová šťáva totiž způsobí, že květák při varu zůstane bílý. Stejně tak tuto šťávu využijeme při strouhání jablek, díky citrónu jablka nehnědnou.
Potřebujete servírovat lahodný salát, ale listy už svůj původně svěží vzhled vzdaly? K životu je znovu proberete citrónovou šťávou. Listy budou opět k nakousnutí.
Krom šťávy lze pochopitelně využít rovněž citrónovou kůru. Využijeme jí hlavně při pečení, kdy výborně ochutí a provoní například těsto na bábovku. Hlavní zásada je použít kůru z chemicky neošetřených plodů.
Výše zmíněnou bábovku po upečení třeba rovněž pocukrovat. Na to je ideální citrónový cukr. Jak si ho připravit? Do klasického moučkového cukru vložíme na 3-4 dny usušenou kůru citrónu. Poté jí vyjmeme a cukr použiváme klasickým způsobem.
Jenže to je jen malá třešnička na dortu jeho využití.
Citrón lze totiž využít nejen v kuchyni, ale v domácnosti celkově. Dalších 14 tipů pro jeho využití vás jistě přesvědčí.
(fotografie: Pixabay)
1. Krásně bílé zuby
Kdo by nezatoužil po zářivě bílém úsměvu? Citronová šťáva je správnou cestou. Pokud nemáte problémy se sklovinou a citrón vás sám o sobě nedráždí, přidejte pár kapek citrónové šťávy k zubní pastě, či k jedlé sodě. Poté naneste na zuby a nechte působit. Pohlídejte si však určitě čas. Nepřekračujte dobu působení delší, než minutu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.