Mikrovlnná trouba má své příznivce i odpůrce. Někdo si bez ní domácnost nedokáže představit a někomu jinému nesmí mikrovlnka přes práh. Pokud však majiteli mikrovlnné trouby jste, možná ani netušíte, jak široké spektrum využití údajně mikrovlnka má. Babské rady, které jsme pro vás na adresu mikrovlnné trouby sesbírali, vás určitě překvapí.
fotografie: Unsplash
Brzy nás čeká vánoční pečení a vaření. Každá vychytávka, která se tak dá během vánočního maratonu v kuchyni využít, jistě přijde vhod. Ať už jde o urychlené loupání česneku, kynutí těsta, nebo o roztopenou čokoládu. A dle babských rad a lidových domácích experimentů, se dá mikrovlnka použít nejen k těmto činnostem.
Suchá řasenka
Suchá řasenka, ze které už nedostanete náplň ani na jedinou řasu, nemusí letět do koše. Často se radí naředit suchou řasenku vodou. Tento způsob je možný a do jisté míry účinný, ale řasenka už pak nikdy na řasách nedrží tak dobře, klouže a není dostatečně černá. S mikrovlnkou je to, dle babských rad, jiné kafe. Na půl minuty a na nízký výkon vložte řasenku do mikrovlnky a lehce takto prohřejte. Suchá náplň povolí a můžete řasenku nanést. Řasenku samozřejmě do mikrovlnky vkládáte pouze tehdy, nemá-li obal žádné kovové prvky.
Čokoláda
Při vánočním pečení často potřebujeme roztopenou čokoládu. Používáme ji jak na zdobení, tak na namáčení a jiné činnosti, které s vánočním pečením často souvisí. Abychom se nemuseli vždy pouštět do vodní lázně, můžeme čokoládu rozpustit v mikrovlnce. Měli bychom však dodržet pár pravidel, pokud ji nechceme spálit.
- Čokoládu si vždy nalámeme
- Vkládáme ji do skleněné, nebo jiné misky, která je vhodná do mikrovlnné trouby
- Mikrovlnku zapínáme jen na desetivteřinové intervaly
- Mezi jednotlivými intervaly čokoládu promícháváme
Loupání česneku
Babské rady tvrdí, že pokud vložíme česnek na patnáct vteřin do mikrovlnky, podstatně se usnadní loupání. Slupku pak lze velmi jednoduše z česneku stáhnout.
Babské rady mluví také o cibuli. Pokud prý prohřejeme cibuli v mikrovlnné troubě, nepoteče nám následně tolik slz při krájení.
Citronová šťáva
Mnohem více šťávy z citronu dostanete, když jej zahřejete na dvacet vteřin v mikrovlnné troubě. Vymačkávání vám navíc půjde mnohem rychleji a snáz.
Med
Tvrdé hrudky v medu samy o sobě žádným problémem nejsou, ale pokud potřebujete med nadávkovat při pečení, přece jen je snazší pracovat s medem tekutým. Hrudek se snadno zbavíte, když na chvíli dáte med prohřát do mikrovlnky.
Kynuté těsto
V zimě občas bývá problém s kynutím těsta. Pokud pro něj nemůžete najít to správně teplé místo, pusťte na chvíli prázdnou mikrovlnnou troubu. Do vyhřátého vnitřku pak uložte těsto, které potřebuje teplé stanoviště.
Utěrky
A tečku nám udělají nešťastné utěrky, které prý můžeme vyprat a vyvařit v mikrovlnce. Dle častých babských rad se dá praní a vyvářka zašlých utěrek nahradit mikrovlnnou troubou. Má jít o namočení utěrky a aplikaci pracího prostředku. Utěrku pak vložíme do mikrovlnky v sáčku, nebo v plastové dóze a pár minut necháme mikrovlnku dělat svou práci. Po vytažení z mikrovlnky má být utěrka čistá a bez skvrn. Tato rada je však ve skutečnosti nefunkční. Špinavá utěrka bude úplně stejně špinavá i po tom, co ji šoupnete do mikrovlnky. Nic se nevypere a skvrny nemizí.
Na čem však opravdu něco je, jsou babské rady rovněž o utěrkách a mikrovlnce, avšak nejde už o likvidaci skvrn a netradiční praní, ale o bakterie. Necháme-li navlhčenou utěrku nebo mycí houbu vlnit v mikrovlnce minutu až dvě, vysoká teplota by je opravdu měla zbavit bakterií.
napsala Bára Klímová
zdroj: redakce, babskarada.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.