Bohužel, kiwi v našich končinách stále patří k opomíjenému ovoci. A to je obrovská škoda. Obzvláště teď v období chřipek a nachlazení.
fotografie: Pixabay
Kiwi je totiž neuvěřitelně bohatý zdroj všemožných prospěšných látek a pomáhá s kde čím. Dá se říct, že nač jen v souvislosti se zdravím vzpomenete, tam se kiwi alespoň minimálně angažuje. Například jeho malinká zrníčka fungují přímo dokonale v souvislosti s čištěním našich střev. Tihle mrňouskové jsou jako mimořádně účinné mini kartáčky, které střevům zajistí perfektní úklidovou službu. Navíc je kiwi superpotravina plná vitamínu C, bez kterého se chřipkovým obdobím ve zdraví protlučete jen těžko.
Kiwi v kuchyni
Že se kiwi dá použít tak maximálně do ovocných pohárů? Omyl. S touto malou lékárničkou z přírody se dá v kuchyni připravovat leccos a vyřádíte se s ní hlavně v souvislosti s kuchyní studenou. Z kiwi připravíte lahodné saláty, snídaňové misky, pastu nebo si specifickou dužinu můžete vychutnat společně se sýry.
Když jde o kiwi, pozor však teplo. Teplá kuchyně a kiwi, to není dobrá dvojka. Dužina by vám po delší tepelné úpravě jistě nechutnala. Čekala by vás totiž jen hořká chuť. Kiwi se proto nehodí ani do pečených dezertů, moučníků, ani do vařených či zapékaných nákypů nebo jako teplé netradiční nápoje. Pokud toužíte kiwi přidat k masu, můžete. Vždy ale až těsně před podáváním.
Kiwi se ale v kuchyni nevyhýbejte. Překvapením pro vás možná bude i to, že kiwi můžete konzumovat i se slupkou. Samozřejmě až po důkladném umytí. Většina z nás se slupky zbavuje a asi by nás ani nenapadlo, že lehce drsný obal ničemu nevadí. Naopak. Slupka kiwi je plná zmíněného vitamínu C. Jediné, co by vám k chuti nepřišlo, jsou typické drobounké chloupky. Ty bezpracně odstraníte prsty nebo kuchyňskou papírovou utěrkou.
Zdravotní účinky kiwi
Jde li o kiwi, jde současně také o spoustu blahodárných látek, které náš organismus maximálně uvítá. Zmiňme například bílkoviny, draslík, zinek, lutein nebo železo. A ještě jednou vitamín C. Toho má totiž kiwi násobně více než je tomu například u citronu či pomeranče. Je tedy nad slunce jasné, že v období, které je na nachlazení náročné, bychom kiwi do svého jídelníčku rozhodně měli zařadit.
Mimo to, že nás kiwi účinně provede chřipkovým obdobím, má i řadu dalších zdravotních benefitů. Které to jsou?
- posiluje kosti a zuby
- sráží teplotu
- jde o silný antioxidant
- posiluje zrak
- podporuje trávení
- působí preventivně proti srdečním chorobám
- pomáhá zlepšovat pohyb střev
- působí jako prevence proti rakovině tlustého střeva a konečníku
- pomáhá při osteoporóze
- posiluje dýchací cesty a zlepšuje jejich zdraví
- posiluje imunitu
- působí jako prevence proti mrtvici
- snižuje riziko infarktu
- tlumí bolesti kloubů
- posiluje srdce
- zpomaluje stárnutí pokožky
- zlepšuje náladu
- pomáhá se spánkem
- krásně ochlazuje
- působí proti vzniku nádoru
- vládne antibakteriálními schopnostmi a může zbavovat různých plísní
- může snižovat krevní tlak
- posiluje cévy
- pomáhá s roztřepenými konečky vlasů
- některým lidem kiwi pomáhá proti pálení žáhy
napsala Bára Klímová
zdroje:
https://www.naturalfoodseries.com/11-health-benefits-kiwi/
https://drpingel.com/kiwi-benefits/
https://draxe.com/nutrition/kiwi-nutrition/
https://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a33606591/kiwi-benefits/
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.