Prošlé potraviny nepatří automaticky do koše. Výrobci uvádějí na potravinách buď datum minimální trvanlivost, nebo datum spotřeby (použitelnosti). Zákazníci pojmy často zaměňují. Datum minimální trvanlivosti (best before / mindestens haltbar bis) najdete na odolnějších a pomaleji se kazících potravinách. Vyjadřuje, že v nejlepší kondici je potravina před uvedeným datem. To však neznamená, že po něm se již nedá pozřít.
fotografie: Freepik
Naproti tomu označení „spotřebujte do“ značí datum spotřeby neboli použitelnosti a určuje dobu, pokdy je u rychle se kazících potravin zaručena bezpečnost a zdravotní nezávadnost. Najdete jej například na zákuscích, rybách, mletém mase, balených houbách nebo u výrobků z chladicího pultu. Potraviny se po uplynutí data spotřeby (use by date / zu verbrauchen bis) nesmí dál prodávat. Není bezpečné je ani konzumovat.
Existují i takové potraviny, na kterých se neuvádí žádné datum jako například čerstvá zelenina a ovoce, lihoviny, víno, pekařské výrobky, ocet, sůl nebo žvýkačky.
Spotřebitelská organizace dTest vydala praktického průvodce, který pomáhá určit, jestli je možné prošlou potravinu ještě sníst, nebo je už nutné ji vyhodit:
Než se podíváte na přehled, je dobré si položit několik otázek. Skladovali jste potraviny v předepsaných podmínkách? Neporušili jste obal? Voní a vypadá tato potravina dobře a není na ní plíseň? To, že byste neměli objevit žádné potravinové moly, či jejich larvy, je samozřejmé.
Jak dlouho vydrží potraviny po uplynutí data trvanlivosti při správném skladování?
+ 1 rok: Rýže, těstoviny, mouka, káva, kakao, koření, konzervované potraviny, cukr, sůl, hořčice a med
+ 6 měsíců: Zavařeniny, mražené ovoce a zelenina
+ 2 měsíce: Ovesné vločky a müsli
+ 28 dní: Oříšky, trvanlivé mléko, sušenky a oplatky, rostlinné oleje
+ 21 dní: Vejce a tvrdý sýr
+ 14 dní: Čokoláda
+ 10 dní: Zrající sýr
+ 5 dní: Jogurt, balený krájený salám, pečivo a chléb
zdroj: dTest
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.