Představme si další způsob, jak rozkvést chřadnoucí orchidej. Díky banánovým slupkám, které obsahují sodík, fosfor, draslík, mangan, vápník, železo, hořčík i dusík, se už brzy budete těšit ze zdravé orchideje, která vás obdaruje hojným počtem nádherných květů.
fotografie: Freepik
3 způsoby, kterými můžete banánovou slupku připravit
Banánovou slupku nemusíte donekonečna orchidejím servírovat jedním a tím samým způsobem. Banánová slupka má mnohem větší potenciál. Pojďme si proto ukázat rovnou tři způsoby, kterými lze orchideji maximálně prospět.
Zálivka ze sušené banánové slupky
- důkladně omyté banánové slupky si rozložte na plech, nebo na pečicí papír, a dejte je usušit na přímé slunce
- když jsou banánové slupky dokonale vysušené, pokrájejte si je nožem na malinké kousky (kousky sušených slupek poté uchovávejte v nějaké uzavíratelné sklenici, a vůbec nejlepší pro skladování je papírový sáček)
- na zálivku si pak už pouze stačí převařit dvě deci vody, a touto převařenou vodou zalít vrchovatou lžičku připravených banánových slupek
- zálivku (vrchovatou kávovou lžičku sušených banánových slupek zalijete 200 ml převařené vody) můžete smíchat rovnou v nádobě, do které pak umístíte květináč s orchidejí (průhledný květináč, ve kterém se orchidej nachází, má ve dně otvory. Těmi se voda ke kořenům dostává. Orchideje nikdy nezaléváme klasicky vrchem, jako tomu je u ostatních rostlin, ale dopřáváme orchideji lázeň. Orchidej nikdy nesmí být pod klasickým proudem vody)
- do zálivky květináč s orchidejí samozřejmě namáčíte až po tom, co zálivka zcela vychladne
- pak už jen stačí, abyste si stejným způsobem (kávovou lžičku připravených sušených banánových slupek zalijete 200 ml převařené vody) připravili další čerstvou zálivku vždy, když ji vaše orchidej bude potřebovat
Prášek z banánové slupky
- rozložte si důkladně omyté banánové slupky na plech. Pokládejte je dužinou nahoru. Ponechte na plechu jednotlivým slupkám dostatečnou vzdálenost a dbejte na to, aby se slupky vzájemně nedotýkaly
- v troubě nechte slupky pár minut péct na nízkou teplotu (banánové slupky v tomto případě spíše sušíte, než abyste je doslova upekli). Banánové slupky také můžete usušit na slunci úplně stejně, jako tomu bylo v předchozím případě. Přirozené sušení je koneckonců vždy tou nejlepší variantou, jak banánové slupky usušit
- po vytažení z trouby nechte banánové slupky vychladnout, a umelte je na co nejjemnější prášek. Můžete použít hmoždíř, kuchyňský váleček, kávový mlýnek, nebo mixér
- práškové hnojivo opět skladujte v papírovém sáčku, nebo uzavíratelné sklenici, či plastové dóze
- připravený prášek z banánových slupek pak používejte jednou měsíčně následujícím způsobem: nasypte do květináče s orchidejí banánový prášek. Kůru se snažte zasypávat v tenké, ale rovnoměrné vrstvě. Když je prášek v květináči, dopřejte orchideji klasickou lázeň
Banánová tinktura
- slupky dvou banánů uložíme do vyšší sklenice
- zalijeme banánové slupky dvěma litry odstáté, dešťové, nebo převařené vody
- takto necháme banánové slupky dva dny louhovat
- poté scedíme a používáme tinkturu o pokojové teplotě v poměru 1:1 s vodou
napsala Bára Klímová
zdroj: makataka.ru
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.