Pěstování hub není složité. Ne všechny druhy jsou však k pěstování v domácích podmínkách vhodné. Už historicky takto mívají lidé doma nejčastěji žampiony. V poslední době se přidávají i další druhy dřevokazných hub. Oblíbená je pak hlíva ústřičná.
fotografie: Freepik
V dnešní době to navíc není žádná věda. V každém hobby marketu a mnohdy i v akci v obyčejných supermarketech, lze zakoupit pěstební substrát. V substrátu je už připravené prorostlé mycelium, tedy podhoubí. Na vás je, abyste ho udrželi dostatečně vlhké a v kondici. Sklizní z něho můžete mít i několik.
Kam s ním
Pro pěstování je vhodný spíše stinný pokoj, chodba či koupelna. Žampion v začátcích potřebuje teplotu kolem 20 stupňů Celsia. Až když houby vykouknou ze země, tak se teplota sníží na patnáct stupňů. Houby pak rozhodně nesmí být na přímém slunci nebo ve větším teple, to určitě neporostou. Pravděpodobně vyschne mycelium.
Základní vrstva substrátu by pak měla mít cca 20 centimetrů. Touto vrstvou musí prorůst podhoubí, což trvá týdny. Poté se na něj sype rašelina. Tu udržujeme vlhkou.
Správně vlhká rašelina vypadá tek, že zmáčkneme-li jí, tak vytlačíme vodu ven. Dalo by se tedy říci, že z našeho pohledu může být až přemokřená. Zároveň však voda nesmí proniknout až do substrátu.
Co se týče hlívy, tak tu můžete pěstovat také ze zakoupeného substrátu. Je to ideální. Sami si jí vypěstovat ale dokážete také. Určitě snadněji než-li žampiony. Stačí k tomu mulčovací kůra, kterou umístíme do vlhka, třeba do sklepa. Ovšem pozor, než vyrostou nějaké plodnice, tak to potrvá měsíce, nebo spíše roky. Určitě si kupte už kolonizovanou sadbu.
A mimochodem, kdybyste viděli kouzelnou vodičku, která slibuje osm druhů hub, jako jsou hřiby, křemenáče nebo kozáci, tak se jí vyhněte. Pakliže totiž nemáte na pozemku alespoň kus lesa, tak tyto oblíbené lesní houby doma určitě nevypěstujete.
napsala Zuzana Zelenková
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.