Protože se počasí stále tváří spíše jako letní, ani nám zatím pořádně nedochází, že podzim již brzy zaklepe na dveře. Přijde chlad, sychravo, déšť i vítr. A jak to tak bývá, s podzimními měsíci jde většinou ruku v ruce i nachlazení, škrábání v krku, rýma a kašel. Na podzim mnohdy přestáváme být v kondici, a nakonec opravdu uléháme s chřipkou, nebo angínou. Už při prvních náznacích nachlazení si však můžeme pomoci přírodní cestou. Třeba letitým sirupem, který se v mnoha rodinách dědí z generace na generaci.
Sirup, který si dnes ukážeme, jistě nebude žádnou novinkou. Avšak i přesto, že jej téměř všichni velmi dobře známe a máme s ním ty nejlepší zkušenosti, jsme na něj tak nějak zapomněli. Většinou spíš bereme útokem lékárny, a zásobujeme se všemožnými produkty, které slibují rychlou úlevu. U pokladny pak zaplatíme nemalou částku peněz, a nakonec možná často zjistíme, že se zdravotní stav vůbec nezlepšil. A přitom vše potřebné na zázračný cibulový sirup našich babiček, již máme doma.
Proč na sirup mnoho lidí nedá dopustit
Ti, kteří cibulovému sirupu zůstávají věrní, se pod jeho účinnost podepíší, a vždy jej s nadšením doporučí. Jedinečný je díky svému dokonalému složení. Co tedy sirup obsahuje?
- Cibuli
Cibule je se zdravím neodmyslitelně spjatá, a s lidským organismem dělá divy. Snižuje krevní tlak, přikládá se na hmyzí štípance, podporuje činnost žlučníku, snižuje hladinu krevního cukru, podporuje činnost srdce, atd. Když ale o cibuli mluvíme v souvislosti s chřipkou, či nachlazením, je přímo dokonalá. Cibule je totiž přírodní antibiotikum, tlumí bolest, bojuje s nachlazením, rozpouští hleny, působí proti kašli a dezinfikuje ústní i nosní dutinu. A to vše velmi rychle. Brzy cítíte, jak se vám vrací síla, lépe se dýchá a kašel ustupuje.
- Med
Pokud zapátráte v historii lidového léčitelství, na med vždy rozhodně narazíte. Na med se nedá dopustit pro jeho antiseptické a antimikrobiální účinky. Sáhnout po něm můžeme při spoustě různých problémech. Například, když bojujeme s opary, s akné, lupy, ekzémy, suchými vlasy, nebo při popáleninách a drobných poraněních. Prokazatelné účinky má však med také na kašel. A ten nás při nachlazení trápí nejčastěji a nejintenzivněji. Kvůli kašli nemáme šanci si odpočinout, a často nás budí ze spaní. Med však krásně krk zklidní, a zatočí s nepříjemným škrábáním.
Jak si cibulový sirup připravit
Na přípravě tohoto přírodního zázraku, které do nás praly naše mámy i babičky, není vůbec nic složitého. Avšak pamatujte, že není dobré dávat jej dětem do jednoho roku. Takto malým dětem se cibulový sirup opravdu nedoporučuje.
Na sirup budete potřebovat:
- Jednu, nebo dvě cibule
- Med
- Uzavíratelnou sklenici
Sirup připravíte takto:
- Cibuli si nakrájejte nahrubo
- Dejte ji do sklenice, a zalijte medem tak, aby byla cibule v medu zcela ponořená
- Sklenici pevně uzavřete a dejte do lednice
- Cibule přes noc pustí šťávu, a poté můžete užívat
Dávkování:
Cibulový sirup si dopřávejte klidně i čtyřikrát denně, a to po lžičkách. Skladujte v lednici, a druhý den si vždy udělejte sirup nový. Pamatujte, že tento sirup našich babiček můžete pojmout i jako prevenci, a dle libosti si do něj můžete přidat například i citrón, nebo zázvor.
napsala Bára Klímová
foto: archerfriendly.com
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.