Kdo z nás by nechtěl mít ideální postavu? Bohužel ne všichni vypadáme jako modelky a modelové z přehlídkových mol. Na podzim a zvláště pak v zimě o Vánocích si můžeme dopřát nějakou tu pochoutku navíc – možná právě s vědomím toho, že se nebudeme odhalovat do plavek. Najednou pak s hrůzou zjišťujeme, že naše postava má k dokonalosti daleko. Snažíme se to rychle napravit a držet různé diety, které ovšem mohou napáchat více škody než užitku. Pak se často stává, že po krátké době se nám naše kila vrátí zpět i s úroky. Proč tomu tak je a co děláme za chyby? Po čem vlastně tloustneme? Jaké mýty o jídle nejčastěji kolují?
Mýtus první: Po 5. hodině už nejez!
Hodně lidí důvěřuje zásadě, že když nebudou jíst po 17. hodině, díky tomu zhubnou. Pokud tělo nedostává svůj příděl živin, začne si vytvářet zásoby na horší časy a připravovat se na delší hladovění. Jíst můžeme klidně i večer, ovšem za dodržení pravidla „všeho s mírou.“ Večer už tělo nepotřebuje tolik energie a její přebytek ukládá do tuků. Proto by večeře měla být lehká a složená spíše z bílkovin, než z cukrů a tuků. Doporučuje se jíst nejpozději 3 hodiny před spaním a spíše něco lehkého, jinak bychom mohli mít problém s usínáním a taky bychom přijímali energii, kterou tělo nevyužije. Úplné vynechání večeře způsobuje zpomalení metabolismu a únavu.
Mýtus druhý: Kofein a dehydratace
Nápoje s kofeinem způsobují dehydrataci. Aspoň se to o nich donedávna tvrdilo, než se přišlo na to, že četné lékařské výzkumy byly zkresleny. Většina z nich byla prováděna na lidech, kteří nebyli pravidelnými konzumenty kofeinu. Člověk, který běžně každodenně pije nápoje s kofeinem, je již na jeho účinky zvyklý a jeho organismu dehydratace nehrozí. Nápoje s kofeinem představují důležitý zdroj tekutin a jejich přiměřená konzumace nemá negativní vliv na hladinu tekutin v těle. Naopak, u pravidelných konzumentů se nápoje s kofeinem započítávají k celkovému dennímu příjmu tekutin.
Mýtus třetí: Po light potravinách zhubneš!
Mylně se domníváme, že light potravin můžeme sníst, kolik hrdlo ráčí. Light potraviny mají sice snížený energetický obsah, ale i tak obsahují kalorie, a proto se musí započítávat do celkového denního energetického příjmu. Sice často mají méně tuku, případně cukru , ale jejich některé složky energetický příjem naopak zvyšují (např. zahušťovadla). Neplatí, že místo jedné klasické müsli tyčinky můžu sníst dvě jiné v light verzi. Jinak je tomu u nápojů. Nápoje se sníženým obsahem cukrů obsahují minimum kalorií, jejich kalorická hodnota je často srovnatelná s vodou. Používají totiž nízkokalorická sladidla s vysokou sladivostí. Protože je nezbytné tělo dostatečně hydratovat, denně bychom měli přijmout minimálně 2 litry tekutin, jsou light nápoje na rozdíl od light potravin vhodné do redukčního režimu, protože . pokud nám příliš nechutná čistá voda, můžeme si doplnit denní příjem tekutin i jinými nápoji.
Mýtus čtvrtý: Držení hladovek
Spousta lidí si myslí, že pokud nebudou mít hlad, tak nezhubnou. Svá těla úmyslně trápí hlady a myslí si, jak to pomáhají hubnutí. Opak je pravdou. Vyhladovělé tělo, vděčné za každou porci jídla, si začne okamžitě vytvářet zásoby na horší časy a živiny začne ukládat do tuků. HLADOVĚNÍM Dokonce dochází k nastartování tzv. spořícího metabolismu, který dál blokuje hubnutí. Proto bychom měli jíst menší porce ale o to častěji.i- Doporučuje se 5, u sportujících osob i 6 menších jídel denně, v pravidelných intervalech - po 3 až 4 hodinách.
Mýtus pátý: Díky dietám budeme štíhlejší
Jak je to s dietami, tolik populárním tématem především v letních měsících? „Krátkodobé diety nikam nevedou. Málokdo má totiž vůli držet dietu delší dobu, a tak se po čase vrátíme svým původním stravovacím návykům a shozená kila zase nabereme, ale daleko rychleji, než když jsme se pokoušeli zhubnout.. Obvykle skončíme ještě s dalšími kily navrch.“ říká odborník na výživu, Mgr. Pavel Suchánek. Po dietách tedy můžeme zhubnout, ale pouze krátkodobě, dost často jde jen o odvodnění organismu, nikoliv o ztrátu tuku. Pokud si chceme svou váhu udržet, musíme trvale a prakticky celoživotně změnit svůj jídelníček a životní styl. Když chceme zhubnout dlouhodobě, musíme se připravit, že to bude běh na dlouhou trať, který se neobejde bez tělesné námahy a změny životního stylu.
Mýtus šestý: Konzumací cukrů si zakládáme na cukrovku
Cukry tvoří jednu z důležitých složek potravy. Měly by představovat 45-60% denního energetického příjmu, jejich doporučená denní dávka je 300-420 g. Správněji se ovšem mluví nikoliv o cukrech, ale o sacharidech, což jsou nejen jednoduché cukry jako je glukoza, fruktoza, nebo klasický bílý cukr, ale mezi sacharidy patří škroby a vláknina. Cukry se označují jednoduché sacharidy, tedy ty co vnímáme jako sladké. Tělo potřebuje cukry jako zdroj energie pro správnou činnost mozku, ledvin, krevního oběhu a svalové hmoty. Cukrovku může způsobit dlouhodobá nadměrná konzumace zejména jednoduchých cukrů, zejména pokud tato není vyvážena sportovní aktivitou. Stejná poučka platí i pokud ale přijímáme příliš mnoho tuků. Žádný z extrémů není zdravý, měli bychom dbát na vyvážený pestrý jídelníček, zahrnující všechny živiny v poměru: 60 % cukry resp. sacharidy, 25-30 % tuky a 10-15 % bílkoviny.
Mýtus sedmý: Pohyb není potřeba
Lenost je přirozenou lidskou vlastností a proto není divu, že se mnohým z nás zrovna dvakrát sportovat nechce, ale děláme chybu. Proč? Díky nárůstu svalové hmoty se urychluje metabolismus a tělo rychleji využívá přijatou energii. Navíc při zvýšené tělesné námaze dochází k uvolňování endorfinů, hormonů štěstí, které nám zlepší náladu, a budeme se cítit lépe. Pokud chceme zhubnout, aniž bychom sportovali, dochází k hubnutí pomalu a nerovnoměrně. Sport bychom si měli dopřávat nejlépe několikrát týdně (minimálně 3x) alespoň po 45 minutách. Nejlepších výsledků docílíme aerobním cvičením, při kterém zapojíme co nejvíce svalových skupin. Jedná se například o běh, plavání, aerobik, rychlou chůzi apod. Při aerobní aktivitě dochází ke spalování tuků, ale zhruba až po 30- 40 minutách cvičení.
Mýtus osmý: Snídani můžeme klidně vynechat
Kdo z nás si rád nepřispí. Bohužel, někdy to trochu přeženeme a pak ráno nestíháme. Často pak vynecháme snídani a k jídlu se dostaneme až později, v lepším případě ke svačině, v horším až na oběd. Tělo po ránu potřebuje energii, aby mohlo normálně fungovat. Jinak musí sahat do svých zásob a pracovat v „úsporném režimu“. I když by se na první pohled zdálo, že vypuštění snídaně povede ke štíhlejší postavě, směřuje naopak k nadváze a obezitě. Řada lidí trpících obezitou se stravuje nepravidelně a velmi často vynechává právě snídani. Jejich organismus je vycvičený, že bude muset čekat na další přísun energie, proto využívá každé možnosti, kdy mu dáme najíst, a přijatou energii si ukládá na horší časy do tukových zásob. Navíc pokud vynecháme snídani, díky hladu sníme mnohem více jídla, než kdybychom posnídali. Často nás honí mlsná a snažíme se dohnat, co jsme ráno nesnědli. To pak vede k přejídání a ke zvýšení rizika nadváhy. Během dopoledne bychom měli přijmout zhruba 60 % z celkového denního příjmu energie. Jak by tedy měla vypadat zdravá snídaně? „Vhodné jsou mléčné výrobky s celozrnnými cereáliemi nebo celozrnné pečivo, namazané vrstvou margarínu. K pití si můžeme dopřát čaj, kakao, kávu nebo jiný oblíbený nápoj, klidně i slazený. Metabolismus po ránu potřebuje nastartovat nejen pokrmy, ale stejně tak i dostatkem tekutin. Občas je možné použít i ochucené nápoje pokud jsou alespoň z 90 % tvořeny vodou a tělo z nich navíc získá i energii pro začátek dne.říká Mgr. Pavel Suchánek.
Mýtus devátý: Tuky jsou nezdravé a tloustne se po nich
Je pravda, že tuky mají oproti jiným živinám dvojnásobnou kalorickou hodnotu a tím pádem jsou mnohem vydatnější než cukry (sacharidy) a bílkoviny. Spousta lidí se domnívá, že jsou tuky nezdravé, a proto by je měli jíst co nejméně. To je ovšem omyl. Tuky představují důležitou složkou potravy, měly by tvořit 25-30 % denního příjmu energie, dodávají našemu tělu v tucích rozpustné vitaminy A, D, E, K. Problém způsobuje hlavně nadměrná konzumace živočišných tuků. Zdraví prospěšné jsou naopak rostlinné tuky a nenasycené mastné kyseliny, obsažené v tucích rybách. Většina lidí konzumuje tuky ve větším množství, než je doporučováno. Tímto stravováním si ovšem zadělává na obezitu, zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi a chátrání cév. Větší množství tuku nedokáže tělo zpracovat, a proto jej ukládá do tukových zásob.
Mýtus desátý: Umělá sladidla jsou škodlivá a podporují chuť k jídlu
O umělých sladidlech se tradovalo, že podporují chuť k jídlu, obzvlášť na sladké, a dokonce že jsou zdraví škodlivé. Jak je to s nimi doopravdy? Žádný výzkum neprokázal, že by umělá sladidla jakkoliv škodila zdraví. Navíc obsahují minimum kalorií, proto je rádi konzumují lidé při držení diet. Pokud jsou umělými sladidly ochuceny nápoje, mají minimální kalorickou hodnotu a můžeme jich tedy vypít podle libosti.
Vidíte, ne všechno je tak, jako by se na první pohled zdálo. Ale nedělejte si z toho těžkou hlavu a snažte se především jíst pravidelně a dopřávejte si pestrou vyváženou stravu, v které budou zastoupené všechny důležité živiny. Nezapomínejte ani na pitný režim - člověk by měl vypít alespoň 2 litry vody denně. Pokud k tomu navíc přidáme sport, brzy se to na naší postavě projeví a navíc se budeme cítit lépe. Rozhodně mnohem líp, než kdybychom se trýznili hlady a drželi diety.
ree
foto: pixabay.com
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.