Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  Grilovací sezona bude letos ve znamení ryb

Grilovací sezona bude letos ve znamení ryb

5.6.2019 - redakce Babinet.cz

Konečně! Počasí se umoudřilo a grilovací sezona může naplno propuknout. Všude přítomná vůně pečeného masa, pivo či víno a skvělá atmosféra – koho by to nezlákalo a kdo by se netěšil? Chcete-li letos zazářit a být in, tak kromě steaků nezapomeňte na ryby. Jsou lehce stravitelné, snadno se připravují a navíc skvěle chutnají. Stačí jen dodržet pár základních pravidel a budete mistrem rybího grilu.

Ne každý z nás je rybář, aby si mohl dopřát právě ulovenou rybu. Ale nezoufejte, existuje řada možností, jak se k šupináči dostat. Většina z nás si ho stejně kupuje v obchodech. Nicméně tady je dobré se mít na pozoru. Pokud si kupujete čerstvé ryby, pak je co nejdříve zkonzumujte. Rozhodně je neschovávejte v ledničce na víkend, kdy plánujete party. V takovém případě sáhněte raději po těch zmrazených. Výběr je široký, cena příznivá a hlavně jsou kdykoliv k dispozici. Stačí je totiž vyndat krátce před grilováním. Takže je můžete klidně v mrazničce nechat o pár dní déle, pokud zrovna nevyjde počasí. Nic se jim nestane.

Češi milují pstruha, Moraváci nedají dopustit na makrelu

Když už jsme nakousli ten výběr, pak je zajímavé se podívat na mapu, kdo má co rád. Na tuzemských grilech se objevují jak ryby sladkovodní, tak také ty mořské. Zatímco v Čechách si lidé pochutnávají na pstruhovi, pak Moravané preferují spíše makrelu. A tu jinak než hluboce zmrazenou těžko seženete. Pokud však v obchodě „ulovíte“ makrelu od značky Nowaco, máte jistotu, že získáte rybí surovinu na gril v té nejlepší kvalitě. Navíc se nemusíte zdržovat kucháním, to už výrobce udělal po výlovu za vás. Na vás je jen dochucení, tepelná úprava a servírování. Kromě ryb v celku se prodávají i filety, které jsou na grilování také vhodné. Volte ale vždy filety s kůží, jelikož ta je důležitá pro pečení. Kdyby chyběla, poškodili byste maso a nejspíše ani jednotlivé kousky na grilu neotočili, rozpadly by se vám.

Dobrá příprava je základ

I když je příprava ryb na gril poměrně jednoduchá, dávejte si pozor na množství použitého koření.  Pokud nedáte dopustit na česnek nebo citrón, pak s nimi šetřete, ať nepřebijí chuť ryby. Mnohdy je lepší jen hrubá sůl spolu s máslem či olejem. Když k nim ještě přidáte snítku tymiánu nebo koriandru, určitě neuděláte chybu. Ba naopak dáte vyniknout přirozené chuti pokrmu a vaši hosté budou nadšeni.

Kolik času na grilu je potřeba

Když už máte vše připraveno, uhlíky mají správnou teplotu a je na čase dát rybu na rošt či zabalit do alobalu, pak si nezapomeňte hlídat dobu, kterou tam šupináč stráví. Čas se odvíjí podle velikosti ryby. Pokud máte na grilu filet, pak by mělo stačit méně než sedm minut. Menší celá ryba bude do 15 minut a ty opravdu velké kusy do půl hodiny. Pak už můžete servírovat a těšit se na pochvaly.

Grilovačky jsou čím dál oblíbenější a příprava steaků, klobás a hamburgerů k nim neodmyslitelně patří. Nebojte se však vyzkoušet něco nového. Ryba připravovaná nad rozžhavenými uhlíky je výtečná a určitě stojí za to ji na menu zařadit. Koneckonců vyzkoušejte ji a sami uvidíte, že se k ní budete rádi vracet. Kdo by totiž odolal takové pochoutce, která je nejen lehká, ale hlavně zdravá.

Zdroj: www.nowaco.cz

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz