Dnes si představíme pár jednoduchých pokrmů, při kterých využijete ztvrdlé pečivo, o které v kuchyni nikdy není nouze. Ano, uhodli jste správně, jedná se o přípravu večeře ze strouhanky... Tu vyrobíte lehce na každém struhadle nebo mlýnku, ale nejrychlejší z nich je strouhání pečiva na robotu
Papriky plněné česnekovou strouhankou
4 papriky, 1/8 l olivového oleje, 100 g strouhanky, 2 stroužky česneku, 2 vejce, sůl, petrželová nať, 150 g tvrdého sýru
Papriky po délce rozpůlíme a vyčistíme. Pak připravíme nádivku: na polovině rozehřátého oleje krátce osmahneme strouhanku, vmícháme nasekaný česnek a osolíme. Pak sejmeme z kamen a vmícháme ušlehaná vejce, nasekanou petrželku a nastrouhaný sýr. Směsí naplníme půlky paprik. Do zapékací nádoby nebo na plech nalijeme zbylý olej, naskládáme papriky a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut při 200 °C.
Kyjevské fazole
675 g konzervovaných červených fazolí, 150 g čerstvé strouhanky, 120 g másla, 1 nadrobno nasekaný pórek, 1 lžíce petrželky, 1 vejce, sůl, pepř, olej, 3 rozetřené stroužky česneku
Nejdříve vyrobíme česnekové máslo. Česnek,100g másla a petrželku rozetřeme v misce. Dáme na list pečícího papíru, stočíme a dáme chladit do lednice.
Mačkadlem na brambory rozmačkáme červené fazole a vmícháme 75g strouhanky.
Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme pórek a smažíme na plameni za stálého míchání 3-4min. Přidáme fazolovou směs s petrželkou na pánev, osolíme a promícháme. Pak necháme trochu vychladnout. Tvarujeme šišky. Česnekové máslo vložíme doprostřed každé šišky. Pak vyválíme ve vejci a zbylé strouhance a lehce osmažíme.
Podáváme se zeleninou – restovanou nebo dušenou.
Brambory s cibulí
1/2 kg brambor, 1 cibule, sůl, pepř, strouhanka, petrželová nať
Cibuli nakrájíme na plátky osmahneme dozlatova na tuku v kastrolu, přidáme oloupané, na plátky nakrájené syrové brambory, osolíme, opepříme a podlijeme asi 3 dl vody. Dusíme pod pokličkou do poloměkka, pak pokličku sejmeme, brambory urovnáme, posypeme strouhankou a dopečeme v troubě.
Podáváme ozdobené jemně sekanou pažitkou k vejcím nahniličko, k zelenině nebo se zeleninovým salátem.
Vařená brokolice se strouhankou
mladá brokolice, sůl, strouhanka, máslo, petrželová nať, majonéza
Očištěnou a slanou vodou propláchnutou brokolici vložíme do hnce s horkou osolenou vodou a pod poklicí uvaříme doměkka.
Strouhanku mezitím opražíme nasucho v pánvi. Uvařenou brokolici scedíme, necháme okapat, rozdělíme na talíře, posypeme praženou strouhankou a přelijeme rozpuštěným máslem a majonézou.
Dobrou chuť!
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.