Mimořádnou várku ležáku Gambrinus První chmel narazil v pražské hospodě Kravín sládek pivovaru Pavel Zítek za vydatné asistence čestného sládka a fotbalisty Pavla Horvátha. Pivo dochmelené letošním čerstvým chmelem z žateckých chmelnic mají možnost lidé ochutnat jen jednou ročně. Do vypití sudů ho budou čepovat dvě tisícovky hospod po celé ČR.
Jen jednou za rok
„Jen jednou ročně, a to ihned po sklizni, mají sládci možnost uvařit pivo s čerstvým chmelem, což oslavujeme již tradičně mimořádnou várkou ležáku Gambrinus První chmel. Ten je vlastně poctou českému chmelu a našim pivařům, chceme doručit do půllitru jeho autentickou chuť i vůni. Zveme všechny pivaře k jeho ochutnání, čepovaný První chmel mají na čepu již nyní asi dvě tisícovky restaurací a hospod po celé ČR,“ říká Pavel Zítek, sládek pivovaru Gambrinus.
Z chmelnice přímo do pivovaru
Při várce z čerstvého chmele jde o minuty. Je nutné sklidit ráno chmel v Žatci, aby z něj již před polednem sládci v pivovaru uvařili výtečný ležák. Rychlost je v tomto případě velmi důležitá, aby zůstala zachována čerstvost šištic a pivo tak vonělo i chutnalo intenzivně chmelem. „Typickou lahodnou hořkost a výrazné chmelové aroma dodávají pivu čerstvě načesané zelené chmelové šišky odrůdy Sládek z žatecké chmelnice Beránek,“ upřesňuje Pavel Zítek, sládek pivovaru. Dodává, že milovníci piva mohou mimořádnou várku ochutnat již nyní jak čepovanou v hospodách a restauracích, tak od října bude k zakoupení v obchodech v půllitrových lahvích. Obě varianty budou v distribučních sítích do vyprodání zásob.
AUDIO: Jak chutná pivo s čerstvým chmelem, odpovídá Pavel Horváth a za pivovar Vladimír Jurina.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.